Przetwory w doskonały sposób pomogą nam przetrwać okres jesieni i zimy.

Robienie przetworów krok po kroku

Oto kolejne kroki robienia większości przetworów. Jest ich tylko 10. Tyle co palców u rąk.
/ 28.09.2010 11:54
Przetwory w doskonały sposób pomogą nam przetrwać okres jesieni i zimy.

LEWA RĘKA

Kciuk -przebranie owoców lub warzyw.
Wskazujący - mycie i osączenie.
Środkowy - oczyszczanie warzyw czy owoców.
Serdeczny - ewentualne rozdrabnianie.
Mały - ewentualne blanszowanie.

Zobacz także: Jak przechowywać przetwory?

PRAWA RĘKA

Kciuk - przygotowanie zalewy.
Wskazujący - napełnienie wysterylizowanych słoi przygotowanymi produktami i zalanie gorącą zalewą.
Środkowy - zamknięcie opakowań.
Serdeczny - ogrzanie do odpowiedniej temperatury przez określony dla danego przetworu czas.
Mały - ostudzenie.

Polecamy: Zamiast peklować można suszyć

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)