Robert Makłowicz fot. ONS

Robert Makłowicz poleca: Warzywny raj z orzechową nutą

Jednym z ulubionych dań Roberta Makłowicza są pieczone pomidory nadziewane mielonym mięsem.
/ 24.09.2012 06:19
Robert Makłowicz fot. ONS
Składniki:
  • 2 duże pomidory
  • cukinia, czerwona i żółta papryka
  • czerwona cebula
  • garść orzechów włoskich
  • ogórek
  • szczypior
  • bazylia
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ocet winny
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • łyżeczka miodu
  • pieprz

Sposób wykonania:
  1. Pokrój cukinię na kilkucentymetrowe części, usuń łyżeczką pestki i zblanszuj przez 5 minut we wrzątku. Odkrój od góry 1/4 każdego pomidora, wydrąż pestki. Pokrój w kostkę paprykę, ogórek, cebulę, posiekaj szczypior, bazylię i podprażone na suchej patelni orzechy.
  2. Zrób winegret: do 2 łyżek octu dodaj musztardę, sól, pieprz, miód i posiekany czosnek. Wymieszaj, następnie dodaj 8 łyżek oliwy.
  3. Polej warzywa sosem, wymieszaj i wypełnij sałatką cukiniowe i pomidorowe miseczki. Ułóż na talerzu jedną cukinię i jeden pomidor, skrop oliwą.