Rakotwórczy teflon?

Z pewnością każdy z nas posiada patelnię teflonową. To najpopularniejszy rodzaj patelni używany w naszych kuchniach. Zachwyciliśmy się ich właściwościami smażenia bez tłuszczu, dużą wytrzymałością, niezniszczalnością. Ostatnie badania naukowców dowodzą jednak, że ten z pozoru produkt idealny ma wiele minusów. Szkodliwych dla naszego zdrowia.

Z pewnością każdy z nas posiada patelnię teflonową. To najpopularniejszy rodzaj patelni używany w naszych kuchniach. Zachwyciliśmy się ich właściwościami smażenia bez tłuszczu, dużą wytrzymałością, niezniszczalnością. Ostatnie badania naukowców dowodzą jednak, że ten z pozoru produkt idealny ma wiele minusów. Szkodliwych dla naszego zdrowia.

Teflon jest tworzywem sztucznym, polimerem politetrafluoroetylen (PTFE). Został on przypadkowo odkryty w 1983 roku przez amerykańskiego naukowca, Roya Plunketta, podczas prowadzenia badań nad substancjami, które mogą być wykorzystane w chłodzeniu lodówek. Pracował on wówczas dla firmy DuPont, która nadała nowemu związkowi nazwę handlową "Teflon". Zastosowanie teflonu w gospodarstwie domowym odkrył po raz pierwszy francuski badacz Mark Gregoire. Patelnie teflonowe, które otrzymał z tej substancji w latach pięćdziesiątych nazwano Tefal. Kilka lat później wiele innych firm zaczęło produkować kuchenne naczynia wykorzystywane w gotowaniu oraz pieczeniu. Wszystkie były pokryte warstwa politetrafluoroetylen.

Rakotwórczy teflon?

Do uzyskania teflonu stosuje się kwas perfluorooktanowy – PFOA. Wdychamy go za każdym razem, gdy przyrządzamy potrawy na naczyniach pokrytych powloką teflonową. Substancja ta jest bardzo szkodliwaą dla ludzi zwierząt, przyrody. Związek ten nie ulega rozkładowi i utrzymuje się w środowisku przez setki lat, a żeby pozbyć się go z organizmu potrzeba aż pięciu lat! Naukowcy stwierdzili, że PFOA powoduje wady wrodzone, zaburzenia rozwojowe i hormonalne oraz podwyższony poziom cholesterolu. Kwas perfluorooktanowy uznawany jest również za czynnik rakotwórczy.

Czy to oznacza, że musimy pozbyć się z kuchni wszystkich naczyń z powłoką teflonową, czy może tylko tych, które mają teflon uszkodzony? Naukowcy twierdzą, że patelnia teflonowa szkodzi nie tylko wtedy, gdy teflonowa powłoka zostanie uszkodzona. Według badaczy szkodliwość teflonu zależy od temperatury, do której zostanie rozgrzany.

Może zatem lepiej zastanowić się nad zmianą patelni na taką, która nie posiadają szkodliwych substancji. Choć większość osób podejdzie do tych informacji dość sceptycznie, to jednak być może warto przemyśleć temat i nie narażać swojego zdrowia. Bo po co?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/2 lata temu
„Do uzyskania teflonu stosuje się kwas perfluorooktanowy – PFOA. Wdychamy go za każdym razem, gdy przyrządzamy potrawy na naczyniach pokrytych powloką teflonową”. Pierwsze zdanie jest prawdziwe. Ale z niego nie wynika wcale drugie. Tutaj niezbędne byłoby zacytowanie jakiś specjalistycznych badań. Bez nich takie stwierdzenie jest jedynie zabobonną obawą przed domniemaną możliwością zajścia reakcji chemicznej, w wyniku której teflon zostanie przekształcony w PFOA… Jeśli nie ma badań potwierdzających występowania takiego zjawiska to oczywiście nie znaczy, że wcale nie występuje. Przypuszczam jednak, że zostały przeprowadzone badania, które miały na celu ustalenie czy z rozgrzanego teflonu może wydzielać się PFOA. Jeżeli żadne z takich badań nie wykazało występowania takiego zjawiska, to im więcej takich badań przeprowadzono, tym mniejsze prawdopodobieństwo jest, żeby drugie zdanie było prawdziwe. Dlatego obawy przed teflonem mogą być zupełnie bezpodstawne i działać nie na korzyść zdrowia a jedynie konkurencji!
/2 lata temu
Taa, p...lenie o szopenie. Teflon jest szkodliwy (chociaż nikt nie potrafi wskazać wiarygodnych badań), a nie jest szkodliwe to wszystko co się na nim smaży? Te wynalazki żywieniowe biznesmenów (byle taniej). A może ceramika się słabo sprzedaje, bo droga?
/2 lata temu
Odkryty w 1938 roku!
POKAŻ KOMENTARZE (3)