Przyprawy korzenne – dodaj smaku swoim potrawom

Choć wyglądają niepozornie, kryją w sobie ogromną moc. W jednej chwili odmienią zwyczajne danie w prawdziwy kulinarny majstersztyk.
/ 21.11.2011 06:00

Przyprawy korzenne pochodzą z różnych części roślin – niekoniecznie korzeni – ale łączy je zbliżony aromat i podobne cechy. Wszystkie bowiem pobudzają apetyt i mają właściwości rozgrzewające. Korzystaj z ich dobrodziejstw jak najczęściej. Możesz korzystać z naszego leksykonu. Ale też z powodzeniem możesz sama eksperymentować z przyprawami.

Pamiętaj tylko, żeby dodawać ich niewiele, za każdym razem próbując potrawy – lepiej jest nie przyprawić do końca, niż przedobrzyć. Kupuj małe opakowania przypraw, tak by w krótkim czasie je zużyć, szybko bowiem wietrzeją. Najlepiej jeżeli są w całości i rozdrabniamy je tuż przed dodaniem do potrawy. Świeżo starte lub zmielone mają o wiele mocniejszy aromat niż gotowe sproszkowane z torebki.

Tagi: przyprawy