Porady kulinarne dla zabieganych fot. Fotolia

Porady kulinarne dla zabieganych

Nie masz czasu na długie stanie przy kuchni? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a w pół godziny przyrządzisz atrakcyjne danie!
/ 05.04.2013 12:18
Porady kulinarne dla zabieganych fot. Fotolia

Smak potraw jednogarnkowych w dużej mierze zależy od pomysłowości gospodyni. Do ich przygotowania możesz wykorzystać wszystko, co masz pod ręką - warzywa, kawałki pieczeni, kurczaka, grzyby.

Na koniec dodaj ulubione przyprawy i zioła - nadadzą potrawie charakter. Potrawy jednogarnkowe doskonale nadają się do odgrzewania. Pod warunkiem, że nie zawierają ziemniaków - odgrzewane robią się twarde. Gotowe danie trzeba ostudzić, przełożyć do szklanego lub plastikowego naczynia, przykryć. W lodówce można je przechowywać 2 dni. W naszych przepisach proponujemy kurczaka z warzywami, ale zachęcamy do kulinarnego eksperymentowania. Kierując się naszymi radami, uwzględnij smakowe upodobania swoich najbliższych.

Wybierz główny składnik dania


Ryż - do dań z gęstymi sosami, mięsem, warzywami. Potrawy z ryżem przygotowuje się na 3 sposoby.

  • Mięso podduszone z warzywami miesza się z ugotowanym ryżem.
  • Do zeszklonego na oleju i podgotowanego ryżu dodaje się kawałki mięsa i warzyw, dusi, podlewając bulionem lub wodą.
  • Ugotowany ryż miesza się z rozmaitymi składnikami, posypuje żółtym serem i zapieka.

Ziemniaki - komponują się z pomidorami, bakłażanem, cebulą, bekonem, kiełbasą.

  • Można je podgotować, dodać pokrojone warzywa, poddusić, na koniec dołożyć wędzonkę.
  • By przygotować zapiekankę, podgotowane plasterki ziemniaków przekłada się warstwami mielonego mięsa i warzyw, zalewa sosem i zapieka.

Makaron - najlepszy z sosem pomidorowym, śmietanowym.

  • Ugotowany al dente (na półmiękko) można wymieszać z warzywami i zapiec lub dodać pod koniec duszenia do mięsa i warzyw.

Kasze - do gęstych sosów, np. mięsnego, grzybowego.

  • Ugotowane na sypko trzeba wymieszać np. z uduszonymi warzywami lub grzybami.

Dania z pożywną wkładką


Jeśli na obiad serwujesz jedno danie, zadbaj o to, by dostarczyło energii na kilka godzin. Osoby pracujące fizycznie na obiad powinny zjeść ok. 10 dag mięsa, drobiu lub ryby. 1-2 razy w tygodniu proponujemy zastąpić je warzywami strączkowymi. Najszybciej przyrządza się mięso mielone. Duszenie drobiu trwa ok. 20 min, wieprzowiny 30 min, wołowiny 50 min. Przyspieszysz duszenie dodając np. jabłko, pomarańczę lub pod koniec łyżeczkę wódki.

Warzywa zawsze na topie


Co prawda zimą nie są tak wartościowe jak latem, ale często są jedynym źródłem witamin i minerałów. Poza tym podnoszą smak i wygląd potraw. Przyrządzając posiłki, można wykorzystać posiadane w domu warzywa, np. marchew, seler, pietruszkę, por. Nie należy ich zbytnio rozdrabniać, bo się rozgotują. Zimą sprawdzają się mrożonki - oczyszczone i pokrojone warzywa wystarczy wsypać do potrawy i krótko poddusić. Nigdy nie należy ich wcześniej rozmrażać. Zamiast mrożonek można użyć warzyw z puszki, np. groszku, kukurydzy, pomidorów. Osączone dodaje się na 5 minut przed końcem duszenia.

Wybierz, co lubisz

  • Do zapiekanek najlepszy jest ryż długoziarnisty, do risotta okrągły.
  • Gęste sosy są najsmaczniejsze z makaronem spaghetti lub grubymi rurkami.
  • Pokrojone warzywa i ziemniaki dodaj do duszenia mięsa później, żeby się nie rozpadły.
  • Krótko uduszone z małą ilością tłuszczu warzywa są doskonałe przy odchudzaniu.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)