Owocowy zawrót głowy

Lato jest cudowne! Również dlatego, że właśnie teraz możemy do syta zajadać się przeróżnymi owocami. Nie przegapmy tej okazji!
Lato jest cudowne! Również dlatego, że właśnie teraz możemy do syta zajadać się przeróżnymi owocami. Nie przegapmy tej okazji!

Koktajl owocowy
Składniki:
- 500 ml jogurtu naturalnego
- szklanka mieszanych owoców jagodowych (malin, jagód, jeżyn)
- miód lub cukier puder do smaku

Owoce przebrać, oczyścić, jagody dokładnie opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, osączyć, 1/4 owoców odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować z jogurtem, osłodzić do smaku, rozlać do szklaneczek, schłodzić, podawać udekorowane owocami.
Sprawdziliśmy. Podobny koktajl można przygotować na bazie kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka albo z ich mieszanki. Będzie miał bardziej orzeźwiający smak.



Bezowe babeczki
Składniki:
- 8 białek
- 20 dag cukru pudru
- opakowanie cukru wanilinowego
- po 15 dag porzeczek czarnych i czerwonych, cukier

Białka ubić na sztywno z 1/4 cukru pudru, dodać pozostały cukier i cukier wanilinowy, wymieszać, lekko ubić, płaską formę wyłożyć pergaminem, łyżką kłaść na nim masę bezową, formując z niej ciastka, suszyć ok. 40 min w 130°C, porzeczki opłukać, oczyścić, odłożyć część do dekoracji, resztę włożyć do rondelka, dodać trochę cukru, rozgotować na małym ogniu, przetrzeć przez sito, upieczone bezy polać sosem, ozdobić porzeczkami.
Sprawdziliśmy. Bezy należy piec przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



Mleczna pianka
Składniki:
- 4 jajka
- 10 dag cukru pudru,
- 5 dag masła
- 10 dag mąki
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki żelatyny
- 20 dag jagód

Żółtka utrzeć z cukrem na parze, wymieszać z rozpuszczonym masłem, połączyć z mąką i pianą z białek, przełożyć do prostokątnej formy, piec ok. 30 min w 190°C, ostudzić, przekroić na dwa blaty, mleko ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, połączyć z rozpuszczoną żelatyną i jagodami, wyłożyć na blaty ciasta, zastudzić.
Sprawdziliśmy. Przed ubiciem, dla lepszego efektu, mleko trzeba dobrze schłodzić.

Warto wiedzieć:
- Przed położeniem na biszkopcie soczystych owoców, posmaruj ciasto białkiem lub ciepłą marmoladą.
Nie nasiąknie sokiem.
- Malin nie należy płukać, a jedynie starannie przebrać. Woda sprawia, że tracą aromat i apetyczny wygląd.

Renata Rowicka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)