Owoce, które szkodzą

Owoce i warzywa stanowią źródło ważnych witamin, minerałów. Wiemy o tym doskonale, tak jak zdajemy sobie sprawę z faktu, że właściwa dieta i rozsądny styl życia decydują o naszym zdrowiu.

Owoce i warzywa stanowią źródło ważnych witamin, minerałów. Wiemy o tym doskonale, tak jak zdajemy sobie sprawę z faktu, że właściwa dieta i rozsądny styl życia decydują o naszym zdrowiu.

Jednak według książki "Żywność, która leczy. Terapia żywieniowa św. Hildegardy z Bingen" autorstwa dr Wighaarda Strehlowa, która jest obszernym poradnikiem dotyczącym wszystkich sposobów odżywiania, są pewne "trucizny kuchenne", których powinniśmy przestrzegać. na liście takich produktów, oprócz kawy i napojów kofeinowych, znajdują się również niektóre owoce. Truskawki, brzoskwinie i śliwki wg Hildegardy zawierają pewne substancje wywołujące choroby.

Owoce, które szkodzą

Truskawki

"Truskawki prowadzą do zaflegmienia i nie posiadają w sobie żadnych sił uzdrawiających. Nie są dobre ani dla chorych, ani dla zdrowych, bowiem rosną blisko nad ziemią, zdarza się, że w zgniłym powietrzu." Autor zdumiewa się na myśl, co Hildegrada w XII wieku mogła wiedzieć o grzybicy i wywołujących raka mykotoksynach, które atakują truskawki na skutek ich opryskiwania. Spożywanie truskawek w maju i w czerwcu powoduje najwięcej przypadków alergii, wysypek skórnych, zapalenia ucha środkowego i ślepej kiszki. Poza tym, według dr , truskawki zaflegmiają i obciążają drogi oddechowe.

Brzoskwinie

Brzoskwinie również wywołują alergie i wysypki skórne. "Brzoskwinie nie nadają się do jedzenia ani dla zdrowych, ani dla chorych, bowiem niszczą dobrą mieszankę soków i zaflegmiają żołądek. Kto mimo wszystko chce jeść brzoskwinie, ten niech usunie z nich skórkę i pestki, a następnie włoży owoc do wina i doda trochę pieprzu i soli. W ten sposób nie zaszkodzą, niemniej stracą już swój smak".

Śliwki

Dr Strehlow pisze, że śliwki zwiększają ilość melanche, czyli substancji w skład której wchodzi bilirubina i kwas żółciowy. Jest ona wydzielana przez wątrobę na skutek nadmiernego stresu, nerwów. Ale jak się okazuje także na skutek niewłaściwego odżywiania.Kwas żółciowy bierze udział w powstawaniu wielu chorób, a każde przekwaszenie organizmu może doprowadzić do zapaleń.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o możliwościach odzyskiwania i pielęgnowania zdrowia dzięki zastosowaniu prostej i smacznej diety, przeczytajcie poradnik dr Strehlowa, niemieckiego specjalisty od medycyny św. Hildegardy.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/4 lata temu
jasne, wszystko szkodzi, a najbardziej życie. trzeba się więc od razu zakopać w ziemi, tak na wszelki wypadek
/6 lat temu
Jak mozna napisac, skodza tekty,glupoty itp. Nie majac zadnego doswiadczenia medycznego!
/6 lat temu
a najbardziej szkodzą teksty S. Mikołajczak
POKAŻ KOMENTARZE (2)