Owen Wilson poleca: Włoska granita

„W granitach zakochałem się podczas pobytu na Sycylii. Smak miętowej i cytrynowej wspaniale podbijał kieliszek mocniejszego trunku”, mówi gwiazdor.
/ 02.09.2009 15:38
Granita cytrynowa

Składniki:
- 3 cytryny
- 200 ml soku cytrynowego
- 100 g drobnego cukru
- 500 ml zimnej wody

Sposób wykonania:
Cytryny sparz i zetrzyj z nich skórkę. Przełóż do garnka. Dodaj sok cytrynowy i cukier. Gotuj przez blisko 10 minut, aż mieszanka będzie miała konsystencję syropu. Odstaw do wystygnięcia. Następnie syrop wymieszaj z wodą i przelej do plastikowego naczynia. Wstaw do zamrażalnika na 4–5 godzin.

Granita miętowa

Składniki:
- 300 ml wody
- 80 g cukru
- sok z limonki
- świeża mięta
- 40 ml likieru miętowego

Sposób wykonania:
Wodę wymieszaj z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Gotuj około 5 minut i przecedź przez sitko. Gdy przestygnie, dodaj likier miętowy. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Uwaga! W trakcie mrożenia co pół godziny granitę trzeba rozbijać blenderem, dzięki czemu będzie miała ziarnistą konsystencję.