Oliwa z oliwek powinna być podstawowym składnikiem w każdej kuchni. Jakie ma właściwości?
fot. Fotolia
Oliwa z oliwek - właściwości
Prawdziwa oliwa z oliwek to produkt bardzo zdrowy. Nie chodzi jednak tylko o to, by na niej smażyć! To niezastąpiony dodatek do sałat, sosów, pizzy, makaronów...
Oliwa nie bez powodu jest uwielbiana przez Włochów i stanowi absolutną podstawę kuchni włoskiej. To źrodło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Oliwa dobrze działa również na serce.
Jej składniki mogą nawet łagodzić alergię i przyczyniać się do zapobiegania astmie! Obniża poziom cukru we krwi, więc jest sprzymierzeńcem cukrzyków.
Oliwa z oliwek zawiera również dobroczynne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się skóry.
Oliwa pomaga osobom będącym na diecie - zapobiega powstawaniu efektu jo-jo!
Czy potrzeba lepszej rekomendacji? Nie pozostaje nic innego, jak włączyć oliwę do swojej codziennej diety!
Rodzaje oliwy
- Oliwa extra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia. Owoce są mielone na zimno, a powstały płyn to oliwa najwyższego gatunku.
- Olio di oliva to oliwa pochodząca z trzeciego tłoczenia. Ten rodzaj jest najlepszy do smażenia.
- Sansa to oliwa najgorszego gatunku. To pozostałość z oliwek po tłoczeniu, z których dopiero potem tłoczy się sansę.
Jak wykorzystać oliwę z oliwek?
Poza tradycyjnym, kuchennym stosowaniem, oliwę można wykorzystywać także na inne sposoby. Oliwa z oliwek świetnie nawilża bardzo suchą skórę, może więc zastąpić balsam do ciała. Nałożona na końcówki włosów "ujarzmi" je i zapobiegnie elektryzowaniu. Oliwa to świetny środek również do polerowania mebli lub butów.