Dlaczego warto używać oliwy?

Poznaj wszystkie zalety oliwy z oliwek i dowiedz się, jak wybrać najlepszą!
/ 24.04.2014 14:43

Oliwa z oliwek powinna być podstawowym składnikiem w każdej kuchni. Jakie ma właściwości?

Oliwa z oliwek - właściwości

fot. Fotolia

Oliwa z oliwek - właściwości

Prawdziwa oliwa z oliwek to produkt bardzo zdrowy. Nie chodzi jednak tylko o to, by na niej smażyć! To niezastąpiony dodatek do sałat, sosów, pizzy, makaronów...
Oliwa nie bez powodu jest uwielbiana przez Włochów i stanowi absolutną podstawę kuchni włoskiej. To źrodło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Oliwa dobrze działa również na serce.
Jej składniki mogą nawet łagodzić alergię i przyczyniać się do zapobiegania astmie! Obniża poziom cukru we krwi, więc jest sprzymierzeńcem cukrzyków.
Oliwa z oliwek zawiera również dobroczynne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się skóry.
Oliwa pomaga osobom będącym na diecie - zapobiega powstawaniu efektu jo-jo!
Czy potrzeba lepszej rekomendacji? Nie pozostaje nic innego, jak włączyć oliwę do swojej codziennej diety!

Rodzaje oliwy

  • Oliwa extra virgin to oliwa z pierwszego tłoczenia. Owoce są mielone na zimno, a powstały płyn to oliwa najwyższego gatunku.
  • Olio di oliva to oliwa pochodząca z trzeciego tłoczenia. Ten rodzaj jest najlepszy do smażenia.
  • Sansa to oliwa najgorszego gatunku. To pozostałość z oliwek po tłoczeniu, z których dopiero potem tłoczy się sansę.

Jak wykorzystać oliwę z oliwek?

Poza tradycyjnym, kuchennym stosowaniem, oliwę można wykorzystywać także na inne sposoby. Oliwa z oliwek świetnie nawilża bardzo suchą skórę, może więc zastąpić balsam do ciała. Nałożona na końcówki włosów "ujarzmi" je i zapobiegnie elektryzowaniu. Oliwa to świetny środek również do polerowania mebli lub butów.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)