Olga Bończyk fot. ONS

Olga Bończyk poleca: Grillowany łosoś teriyaki

„Lubię eksperymentować w kuchni i wymyślać nowe smaki. Gdy robię grilla, często przyrządzam łososia w orientalnym sosie o wyrazistym smaku”, zdradza aktorka
/ 12.05.2010 10:22
Olga Bończyk fot. ONS
Składniki:
- ok. 30 dag fileta z łososia
- sól morska
- pieprz
- przyprawa do ryb
- sok z cytryny

Sos:
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 łyżki sake

Sposób wykonania:
1. Łososia oprósz z jednej strony solą i pieprzem, a z drugiej – przyprawą do ryb.

2. Skrop sokiem z cytryny i zawiń w folię aluminiową. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez blisko 15 minut.

3. Zrób sos: na małym ogniu rozgrzej jasny sos sojowy i cukier. Gdy zgęstnieje, zdejmij z ognia i wymieszaj z ciemnym sosem oraz sake. Podawaj z łososiem.

Przepisy na potrawy z grilla - forum >>