Odmiany imbiru - imbir świeży, imbir kandyzowany, imbir marynowany, imbir mielony

Wolisz świeży, kandyzowany, marynowany czy mielony? Poznaj ich cechy i właściwości!

Imbir marynowany
  • Smak: wyrazisty, cierpki, z lekko palącą nutą.
  • Zastosowanie: tradycyjny dodatek do sushi – maczanymi w sosie sojowym plasterkami przegryza się poszczególne kęsy. Oczyszcza kubki smakowe i przygotowuje na nowe rozkosze podniebienia. Marynowany imbir to smakowita i efektowna ozdoba kanapek, zup kremowych (np. z porów) lub sałatek orientalnych. Pasuje oczywiście do dań z ryżu. W sklepach dostępny jest biały i różowy imbir marynowany – ten drugi kolor zawdzięcza barwnikowi.
  • Przechowywanie: do kilku tygodni w lodówce.
Na podstawie artykułu Roberta Grotkowskiego z "Pani domu"