frytownica, De'Longhi fot. serwis prasowy

Nowa frytownica F28311 De’Longhi – a jednak można dietetycznie i zdrowo

Większość z nas lubi dobrze przyrządzone frytki, smażone mięsy czy ryby. Ale w nieograniczonym delektowaniu się tymi potrawami przeszkadza myśl, że nie jest to zbyt zdrowy sposób odżywiania.
/ 06.01.2010 09:59
frytownica, De'Longhi fot. serwis prasowy
Nowa frytownica F28311 De’Longhi udowadnia jednak, że smażenie potraw na tłuszczu może być i zdrowe, i dietetyczne.

Dzięki zastosowaniu we frytownicy kosza obrotowego, zużycie oleju jest do 50% mniejsze, niż w tradycyjnych frytownicach – spożywamy więc w potrawach aż o połowę mniej oleju!
Kosz osadzony jest pod kątem 15°, dzięki czemu potrawy smażone są raz w oleju, a raz w parze olejowej. W wyniku tego wchłaniają mniej tłuszczu i są zdrowsze – teraz już więc nic nie przeszkadza nam, aby w pełni cieszyć się ich smakiem.

Dbając o jeszcze zdrowsze przyrządzanie potraw przy użyciu  frytownicy, warto przestrzegać kilku prostych zasad, które nam w tym pomogą:

Przede wszystkim chodzi o olej - najlepsze rezultaty uzyskać można używając oleju arachidowego dobrej jakości. Ważne jest również przestrzeganie zasady nie mieszania różnych gatunków oleju ze sobą.
Należy też zwrócić uwagę na rozmieszczenie produktów w koszyku – starając się rozkładać je na obwodzie koszyka a obciążając w mniejszym stopniu jego część centralną zapewniamy sobie  równomierne usmażenie się produktów.
Ważne jest stosowanie zalecanej w instrukcji obsługi temperatury przy przygotowywaniu różnych potraw – w zależności, czy są to produkty świeże, czy mrożone. Przy zastosowaniu temperatury zbyt niskiej smażone produkty nasiąkną olejem, a przy zbyt wysokiej temperaturze natychmiast powstanie na nich zewnętrzna chrupiąca powłoka, podczas gdy środek pozostanie surowy. Produkty powinny być również pokrojone w cienkie kawałki o jednakowej grubości - kawałki zbyt grube nie usmażą się właściwie, pomimo ładnego wyglądu zewnętrznego.
Potrawy przeznaczone do smażenia należy zanurzać z koszykiem dopiero wtedy, gdy olej osiągnie właściwą temperaturę – co zasygnalizuje zgaśnięcie lampki kontrolnej.
Produkty np. z marynaty - przed zanurzeniem w oleju czy tłuszczu – powinny zostać dokładnie osuszone, ponieważ zbyt wilgotne potrawy zmiękną po usmażeniu, dotyczy to zwłaszcza ziemniaków.
Produkty naturalnie o dużej zawartości wody – np. ryby, mięso czy warzywa - należy panierować w bułce tartej lub w mące, ale trzeba usunąć z nich nadmiar panierki przed zanurzeniem w oleju.

Przy projektowaniu urządzeń ważne sa ich parametry i funkcjonalność, ale równie – a może nawet bardziej – istotne jest bezpieczeństwo użytkowania. Opatentowany przez De’Longhi system „EASY CLEAN” pozwala w łatwy i szybki sposób opróżnić frytownicę ze zużytego oleju. Olej odprowadzany jest za pomocą specjalnej rurki, dzięki czemu frytownicy nie trzeba podnosić ani przechylać. To eliminuje problem pryskania tłuszczu, chociaż do tej czynności należy przystąpić dopiero po jego schłodzeniu.

Odpowiednia cyrkulacja powietrza między pojemnikiem na olej a ściankami zewnętrznymi sprawia, że podczas smażenia potraw obudowa frytownicy pozostaje zawsze zimna, co ma szczególne znaczenie dla rodzin z dziećmi.

FRYTOWNICA Z KOSZEM OBROTOWYM F28311
 Obrotowy kosz osadzony pod kątem 15º o pojemności 1 kg
 Pojemność oleju 1,2 litra
 Opatentowany system “Easy Clean”
 Regulowany termostat w zakresie od 150 do 190ºC
 Wnętrze pokryte teflonową powłoką zabezpieczającą przed przywieraniem
 Zimna obudowa urządzenia
 Możliwość podnoszenia kosza przy zamkniętej pokrywie
Składany uchwyt kosza
 Pokrywę można zdjąć  w celu jej umycia
 Okienko podglądowe
 Lampka kontrolna
 2 wymienne filtry
 Pojemnik na skropliny
 Schowek na kabel sieciowy
Moc wejściowa 1800W
sugerowana cena detaliczna: 549 zł brutto