Nigella Lawson fot. ONS

Nigella Lawson poleca: Sałatka z ziół i kwiatów

„Codziennie w kuchni sięgamy po świeże zioła i najwyższy czas, by przeprosić się też z kwiatami! A najlepiej połączyć je razem w pyszną sałatkę z dodatkiem jajek, kurczaka lub ulubionych składników”, zachęca Brytyjka.
/ 14.07.2011 07:16
Nigella Lawson fot. ONS
Składniki:
- 150 g ziół (np. rukoli, mniszka lekarskiego, rukwi wodnej, szczawiu, czosnku niedźwiedziego)
- garść kiełków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- garść kwiatów (np. nasturcji, fiołków, bratków, ogórecznika lekarskiego)

Sos:
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
- 4 łyżki oleju z kiełków

Sposób wykonania:
1. Zioła umyj i posiekaj. Kiełki opłucz zimną wodą i osącz na papierowym ręczniku. Całość przełóż do miseczki.

2. Przygotuj sos: Ocet wymieszaj z musztardą, dodaj sok z cytryny, przyprawy i olej. Połącz. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać dwie łyżki wody.

3.Gotowym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Przed podaniem udekoruj cząstkami jajek i kwiatami.

Kulinarne inspiracje - forum >>