Jak wiadomo, lepiej leczyć dobrym jedzeniem niż lekarstwem. A w parzonych i gotowanych liściach znajdziemy wiele wspaniałych substancji odżywczych. Robienie naparów polega na zalewaniu aromatycznych liści, skórek owocowych bądź nasion wrzątkiem, a następnie zaparzaniu ich pod przykryciem przez kilka minut.
Gotowy napój najlepiej jest przecedzać, również po to, żeby smaki się zbalansowały. Jeśli chcemy, aby woda wyciągnęła jak najwięcej smaków, dobrze jest nieco zgnieść lub zmiażdżyć zaparzane produkty. Można też do całości od razu dodać nieco cukru.
Jeśli chcemy słodzić napar miodem, poczekajmy aż wystygnie nieco – miód traci w wysokiej temperaturze swoje lecznicze właściwości. Kilka przykładów? Proszę bardzo!
Zobacz także: Jak zrobić sosy owocowe?
Mięta i imbir
Jeśli chcesz wzbogacić nieco smak herbaty miętowej, dodaj do naparu odrobinę posiekanego imbiru! Herbatę miętową można przygotować zaparzając garść zmiażdżonych liści mięty.
Słodkie trawienie
Zmieszaj gałązkę kopru, tymianku cytrynowego, kilka liści melisy i mięty oraz kawałek skórki cytrynowej. Zalej całość wrzątkiem i odczekaj 5 minut. Słódź miodem.
Klasztorny zapach lawendy
Zaparz 4-5 zgniecionych główek kwiatowych wraz z łyżką czarnej, liściastej herbaty. Po 5 minutach odcedź i podawaj. Do lawendy doskonale pasuje miód!
Zobacz także: Sposób na topienie czekolady