Miód

Bogaty w cukry, mikroelementy, enzymy i aminokwasy ma mnóstwo właściwości leczniczych. Idealny na bezsenność, katar i osłabienie.
/ 03.01.2007 12:45
 
Są różne odmiany miodu i każdy działa na nasz organizm nieco inaczej. To rodzaj kwiatów, z których pszczoły spijają nektar, głównie decyduje o tym, jakie schorzenia możemy nim leczyć.

Wybierz gatunek dla siebie
Akacjowy
– najlepszy przy kłopotach z przemianą materii. Dwie łyżki rozcieńczone wieczorem w szklance letniej wody i wypijane rano na czczo regulują trawienie i zapobiegają zaparciom.
Gryczany – wspomaga układ odpornościowy. Wskazany też przy przemęczeniu, nadpobudliwości i skłonności do depresji. Możesz np. słodzić nim herbatę.
Lipowy – obniża gorączkę, uspokaja, poprawia sen, leczy przeziębienia, schorzenia oskrzeli i zatok. Łyżeczkę tego miodu możesz dodać np. do szklanki mleka i wypić przed pójściem spać.
Rzepakowy – bogaty w składniki zalecane przy schorzeniach układu krążenia i kłopotach z sercem. Aby organizm dobrze go przyswoił, łyżkę miodu rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej wody i pozostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Taki napój możesz pić (najlepiej małymi łykami) nawet codziennie.
Spadziowy – leczy przewlekłe katary i schorzenia zatok. Dwie łyżeczki dziennie rozcieńczone w szklance wody z dodatkiem soku z cytryny pomogą ci również w stanach silnego wyczerpania fizycznego i w okresach stresu.
Wielokwiatowy – pochodzi z nektaru różnych roślin. Specjaliści od apiterapii (leczenie miodem) zalecają go osobom uczulonym na pyłki roślin. Trzy łyżeczki miodu dziennie zjadane systematycznie w czasie miesięcy zimowych pomagają organizmowi łatwiej znosić potem wiosenne alergie.
Wrzosowy – pomocny przy chorobach pęcherza moczowego i nerek. Rozcieńczony w wodzie, z dodatkiem soku z cytryny i łyżeczki oliwy, popijaj po trochu w ciągu dnia.

Ziołomiody – co to takiego?
Uzyskuje się je przez podkarmianie pszczół syropem cukrowym z dodatkiem wyciągów różnych ziół, np. rumianku, pokrzywy, głogu czy na gietka. Zawierają wszystkie cenne substancje biologiczne wytwarzane przez pszczoły, a przy tym posiadają właściwości lecznicze ziół, z których są sporządzane. Ziołomiód rumiankowy pomaga np. maluchom przy bolesnym ząbkowaniu. Pokrzywowy leczy reumatyzm. Głogowy poprawia krążenie, a nagietkowy jest pomocny w nieżytach żołądka. Jak je przyjmować? Łyżeczkę ziołomiodu rozpuść w 2/3 szklanki wody i pij 2–3 razy dziennie przed jedzeniem. Kurację zawsze skonsultuj z lekarzem.

Naturalne kosmetyki
Miód świetnie oczyszcza skórę, zmiękcza ją i wzmacnia. Łatwo możesz z niego sporządzić naturalne maseczki upiększające.
- Oczyszczająca: 1 łyżeczkę płynnego miodu wymieszaj z 1 żółtkiem i 1 łyżeczką mąki owsianej. Uzyskaną papkę nałóż na twarz na 15 minut. Potem zmyj letnią wodą.
- Odżywcza dla cery suchej: 3 łyżeczki płynnego miodu zmiksuj z 2 żółtkami i 2 łyżkami śmietanki. Emulsję trzymaj na twarzy 20 minut. Zmyj przegotowaną wodą.
- Zmiękczająca: 2 łyżki płynnego miodu zmieszaj z łyżeczką soku z cytryny. Nałóż na 20 minut na szorstką skórę kolan, łokci i pięt. Nadaje się też do pielęgnacji ust.

Smakołyki dla zdrowia
Chłodnik z miodem
. Zmiksuj: 1 l jogurtu, 3 szklanki zimnej wody, 7 łyżek miodu, sok z 1 cytryny, 1 szklankę poziomek, jagód lub malin. Przetrzyj przez sito. Podawaj z kostkami lodu.
Sos do sałaty. Wymieszaj: 4 łyżki oleju słonecznikowego, sok z 2 cytryn, 1/2 łyżeczki musztardy, 3 łyżeczki płynnego miodu. Sałatę polej sosem i dodaj dla smaku posiekane listki szałwii.
Surówka piękności. 3 łyżki płatków owsianych namocz w 5 łyżkach przegotowanej chłodnej wody. Dodaj 10 posiekanych orzechów laskowych i 2 łyżki płynnego miodu, odstaw na noc. Rano dodaj 1/2 łyżeczki soku z cytryny i 1 utarte jabłko. Rozcieńcz odrobiną mleka. Smacznego!

Pszczele cuda
Są dostępne w aptekachw postaci maści, granulek czy nalewek. Na co pomagają?
Mleczko pszczele. Pomocne m.in. przy miażdżycy, wrzodach żołądka, a także w trudno gojących się ranach.
Propolis. Sporządzone z niego maści leczą m.in. oparzenia i odleżyny. A propolisowe nalewki wzmacniają odporność.
Pyłek kwiatowy. Stosuje się go przy anemii i chronicznym zmęczeniu. Pomaga też w kłopotach z trawieniem i chorobach krążenia. Granulki pyłku można mieszać z sokiem.

Anna Leo-Wiśniewska

Redakcja poleca

REKLAMA