POLECAMY

Masło nie tylko do pieczywa

Masło to miękka substancja otrzymywana ze śmietany. Proces jego otrzymywania został utrwalony już 2,5 tysiąca lat p.n.e. Najbardziej znane gatunki masła to masło śmietankowe i masło ekstra.

Masło to miękka substancja otrzymywana ze śmietany. Proces jego otrzymywania został utrwalony już 2,5 tysiąca lat p.n.e. Najbardziej znane gatunki masła to masło śmietankowe i masło ekstra. Z reguły bardziej cenimy smak masła śmietankowego, które wytwarza się z nieukwaszonej śmietany. Chrupiące bułeczki posmarowane wiejskim masełkiem…Czy jest ktoś kto nie zna tego smaku? Masło najczęściej wykorzystuje się do smarowania pieczywa oraz przygotowania jajecznicy. Jednak masło ma wiele innych zastosowań w domu. Może być wykorzystane nie tylko w kuchni. Dowiedz się do czego możesz wykorzystać masło.

Masło pozwoli ci usunąć zapach ryby po jej przygotowaniu np. na obiad. Aby pozbyć się zapachu odrobinę masła rozetrzyj w dłoniach. Następnie umyj dłonie mydłem i spłucz ciepłą wodą. Po tych czynnościach nie powinnaś czuć zapachu ryby.
Inny sposób na pozbycie się zapachu ryby to wykorzystanie masła, ale orzechowego. Jeśli smażysz np. kotlety rybne połóż kawałek masła orzechowego na patelni. Jego zadaniem będzie wchłonięcie zapachu ryby.

Masło nie tylko do pieczywa

Jeśli lekarz zalecił ci przyjmowanie tabletek a ty po prostu w żaden sposób nie możesz ich połknąć- wykorzystaj masło. Obtocz tabletkę w maśle i połknij ją bez najmniejszego problemu.

Jeśli kiedykolwiek po spacerze zauważysz żywicę na swoich rękach, nie stresuj się. Masło ci pomoże ją usunąć. Kawałkiem masła wysmaruj ręce a potem umyj w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła.

Jeśli po całym dniu pracy twoje stopy proszą o wytchnienie wklep w nie trochę masła. Następnie owiń je wilgotnym ręcznikiem (powinien być gorący). 10 minut to odpowiedni czas by twoje stopy mogły odpocząć.

Jeśli do przygotowania deseru potrzebujesz daktyle lub figi pokrojone w drobną kostkę, posmaruj nóż masłem. W ten sposób unikniesz przyklejania się fig lub daktyli do noża.

Dawniej kobiety stosowały naturalne masło jako oliwkę dla niemowląt. Masło zawiera witaminę A, E i D. Witamina D w okresie rozwoju ma istotne znaczenie w kształtowaniu się kości i zębów. Jej niedobór prowadzi do krzywicy.

Jeśli po przygotowaniu obiadu pozostała ci połówka cebuli, posmaruj ją masłem. Cebulę owiń folią aluminiową i przechowaj w lodówce. Cebula pozostanie świeża. Jednak nie przechowuj jej dłużej niż 12 godzin.

Jeśli twoje włosy są suche a nie ufasz kupionej odżywce, zastosuj masło. Wysmaruj włosy masłem, załóż czepek i zajmij się czymś przyjemnym przez 30 minut. Po tym czasie dokładnie umyj i spłucz włosy.

Jeśli mimo wszystko nadal uważasz, że masło nadaje się tylko do posmarowania chrupiącego pieczywa, podpowiemy ci jak je przygotować w warunkach domowych.

Będziesz potrzebować:

  • litrowy słoik
  • 2 szklanki tłustej śmietany (30%),
  • zimna woda (przegotowana).

Etapy przygotowania:

  • Śmietanę schłodzić do temperatury około 15 stopni C.
  • Śmietanę wlać do słoika i dokładnie zakręcić.
  • Potrząsać słoikiem tak długo aż będą widoczne grudki masła i maślanka.
  • Ubijać dalej aż będzie kilka grudek masła.
  • Do innego naczynia przelać maślankę.
  • Do słoika wlać zimną wodę (wystarczy jeśli zakryje połowę masła). Potrząsać słoikiem w celu wypłukania maślanki. Gdy woda w słoiku będzie biała należy wylać ją.
  • Powtórzyć ostatnią czynność (wlać wodę, potrząsać słoikiem i wylać wodę).
  • Wyjąć bryłę masła i uformować według uznania (używając drewnianej łyżki).
  • Posmarować masłem chrupiące pieczywo. Smacznego!
  • Pozostałą część masła przechowywać w lodówce.
Jak zrobić masło

Jak zrobić masło

Źródło: "Niezwykłe zastosowania zwykłych rzeczy" Readers Digest

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)