Makaronowa zapiekanka - przepis

Polecamy makaron w wersji zapiekanej, z przyprawami, parmezanem i świeżymi pomidorami. Danie jest proste, szybkie w przygotowaniu, czas pieczenia to tylko 30 minut.
/ 20.05.2013 09:52

Składniki:

  • Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g
  • Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
  • Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Pomidory – 3 szt.
  • Ser np. parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
  2. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut
  3. Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką
  4. Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich
  5. Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania.
  6. Pieczemy pod przykryciem w 200 °C przez ok. 30 minut.

Źródło: Materiały prasowe Sfera PR

Zobacz także: Jak robić zapiekankę z makaronu

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)