POLECAMY

Majowe grillowanie - cenne rady

W maju wraz z pojawieniem się pierwszych słonecznych dni rozpoczyna się również sezon na grillowanie. Wszyscy starają się spędzać jak najwięcej czasu na dworze i korzystać z uroków wiosny. Wspólne rodzinne spotkania przy grillu to już niemalże tradycja. Poniżej kilka potrzebnych informacji, dzięki którym grillowanie stanie się czystą przyjemnością.
Majowe grillowanie - cenne rady

Najważniejsze w procesie przygotowań jest miejsce na rozstawienie sprzętu. Należy pamiętać, aby było ono osłonięte od wiatru. Jego podmuchy mogłyby kierować dym w stronę gości. Każdy z nas na pewno tego doświadczył i wiemy, że nie jest to miłe uczucie.

Węgiel drzewny jest najczęściej używanym materiałem do palenia w grillu. Rozpalamy za pomocą specjalnej podpałki w płynie lub kostkach. Możemy użyć także grilla gazowego.

Grillowanie zaczynamy, gdy węgiel będzie już odpowiednio rozżarzony. Przed ułożeniem mięsa należy pamiętać o posmarowaniu rusztu olejem, co zapobiegnie przyklejaniu się przygotowywanej potrawy.

Na ruszcie możemy piec prawie wszystko. Począwszy od owoców, warzyw, poprzez ryby, aż do różnego rodzaju mięs i kiełbas. Przed przygotowaniem mięsa należy pamiętać o zastosowaniu odpowiedniej marynaty. Oto kilka przykładów na pyszne i ciekawe dania z grilla: 

Jedną z najbardziej znanych potraw grillowanych jest kurczak. A może by tak w innej odsłonie? Zobacz: Jak przygotować kurczaka z grilla po tajsku?

Ryba z grilla też może być pyszna - Rybki na grill

Na deser także możemy przyrządzić coś ciekawego: Owoce z grilla

Smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
zaczyna się sezon grillowy, w końcu w zasadzie już mamy lato :D