Liczi – owoc bogaty w polifenole

Dlaczego warto jeść owoce liczi? Do czego są nam potrzebne polifenole? Sprawdź!
/ 26.08.2015 16:40

liczi

fot. Fotolia

Liczi – co to za owoc?

Ten niewielki, subtropikalny owoc ma w sobie niezwykłą moc o działaniu prozdrowotnym. Jego właściwości doceniono już w czasach starożytnych w Chinach i Południowo-Wschodniej Azji. Legenda głosi, że był kluczem do piękna cesarzowej Yang Gufei, która kazała sprowadzać owoce liczi z południa kraju, a ponieważ są to owoce krótkotrwałe, kurierzy galopowali dzień i noc, by dostarczyć jej świeżych liczi. W przypadku, gdy owoce się zepsuły, kurier… był karany śmiercią. Dziś na szczęście są niemal na wyciągnięcie ręki.

Liczi to bogate źródło polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. To także duża dawka witamin (głównie C i witamin z grupy B), składników mineralnych (potasu, wapnia, magnezu, fosforu i żelaza) oraz błonnika pokarmowego. Za sprawą polifenoli obecnych w owocach liczi, lista ich prozdrowotnych właściwości jest naprawdę imponująca.

Zobacz także: Galeria owoców egzotycznych

Rola polifenoli w owocach liczi

  • Rozkładają tłuszcz i zapobiegają jego gromadzeniu w organizmie, dlatego to doskonałe wsparcie w walce z otyłością
  • Zwalczają wolne rodniki
  • Dzięki obecności flawonoidów hamują rozwój komórek kancerogennych
  • Pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
  • Chronią układ nerwowy
  • Łagodzą ból – w medycynie chińskiej sproszkowane liczi stosuje się w leczeniu stanów zapalnych i w celu zmniejszania bólu
  • Spowalniają proces starzenia się skóry, niwelują szkody wywołane przez promieniowanie UVB, wzmacniają skórę

Źródło: Materiały prasowe Oligo-Elite

Zobacz także: Z czym jeść liczi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)