Skórka cytrynowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni

Lekcja przygotowania cytrusów

Skórki cytrusowe i ich soki nadają daniu wyraziste smaki, zmiękczają mięso lub wydobywają słodycz. Pamiętajmy jednak, że skórkę każdego cytrusa należy odpowiednio przygotować do spożycia.
/ 02.07.2010 19:04
Skórka cytrynowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni

Krok 1

Dokładnie umyj owoc – najlepiej szczoteczką. Nie zabierze to dużo czasu, a masz pewność, że wszystkie konserwanty, jakimi cytrusy muszą być potraktowane, żeby przetrwać transport i dłużej utrzymać świeżość, zostaną usunięte.

Krok 2

Teraz włóż owoc na chwilę do wrzątku lub polej go wrzątkiem ze wszystkich stron. Ważne, żeby wykonać tę czynność po umyciu. Inaczej cała chemia wejdzie do środka – wysoka temperatura wody otwiera w owocu pory (i pomaga uwolnić aromaty).

Krok 3

Skórkę cytrynową można ścierać na drobnej tarce (np. do parmezanu), można też obrać ją obierakiem do warzyw, a następnie poszatkować. Pamiętajmy, że nie należy jeść białych błon dzielących skórkę od miąższu – obierajmy ją więc cienko.

Jeśli potrzebny jest nam sok z cytrusa – kroimy owoc na pół, lub wzdłuż na ćwiartki i wyciskamy sok na rękę – przecieknie on między palcami, zaś na dłoni zostaną nam pestki.

Zobacz także: Owoce z grilla

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)