Leczo w słoiku

Przetwory, leczo w słoiku.
Leczo to świetne danie na zimę. Jeśli przygotujemy sobie wcześniej kilka słoików, mamy zapas i możemy po nie sięgać kiedy tylko mamy ochotę. Wystarczy je podgrzać i dodać np. ryż.
/ 28.08.2012 13:57
Przetwory, leczo w słoiku.

Leczo nie tylko jest smaczne. Łatwo je także przygotować, jest także zdrowe, głównie składa się z warzyw. Przedstawiamy krok po kroku przepis na zimowe leczo do słoików.

Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić nadziewaną paprykę?

Składniki na około 4 litrowe słoiki:

  • 2 kg kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 duża cukinia
  • 3 cebule
  • pieprz i sól
  • 10 ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę, pokrojoną w paski paprykę, i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Warzywa dusimy dodając co chwilę liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól i majeranek. Po 15 minutach dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gorące leczo wlewamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Gdy zimą będziemy sięgać po nasze leczo, wystarczy je podgrzać i dodać np. podsmażoną kiełbaskę pokrojoną w kostkę.

Polecamy również: Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Redakcja poleca

REKLAMA