kurczak z grilla z warzywami przepis, przepis na grillowanego kurczaka, grillowana pierś z kurczaka fot. Fotolia

Kurczak z grilla z warzywami - przepis składniki i przygotowanie

Najlepszym rozwiązaniem dla osób zabieganych jest kurczak z grilla z warzywami!
Weronika Kwaśniak / 11.05.2015 15:13
kurczak z grilla z warzywami przepis, przepis na grillowanego kurczaka, grillowana pierś z kurczaka fot. Fotolia

Składniki:

  • 150 g piersi kurczaka lub 1/4 kurczaka z grilla
  • 200 g mieszanki warzyw sezonowych (np. włoszczyzna, zielona fasolka szparagowa, cukinia)
  • kiełki słonecznika
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

Przepis na kurczaka z grilla z warzywami:

  1. Warzywa umyj i pokrój na plasterki. Następnie wymieszaj je z małą ilością oliwy z oliwek, wyłóż na blachę i upiecz w piekarniku, ew. usmaż na patelni.
  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  3. Oczyszczoną pierś kurczaka lekko zbij tłuczkiem.
  4. Natrzyj solą, pieprzem i ziołami.
  5. Następnie zgrilluj lub upiecz na patelni na 2 łyżkach dobrze rozgrzanej oliwy z oliwek.
  6. Upieczone warzywa przełóż na talerz.
  7. Ułóż na nich zgrillowaną pierś pokrojoną na grube plastry. Przed podaniem danie udekoruj kiełkami słonecznika.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Party"

Zobacz inne pomysły na dania z grilla: