Kuchnia molekularna

Łosoś w formie czekoladki, makaron w aerozolu, bekonowe lody - to abstrakcja czy rzeczywistość? Czy tak będzie wyglądała kuchnia przyszłości? Czy kuchnia molekularna podbije świat?

Łosoś w formie czekoladki, makaron w aerozolu, bekonowe lody, kawior z arbuza - to abstrakcja czy rzeczywistość? Czy tak będzie wyglądała kuchnia przyszłości? Czy kuchnia molekularna podbije świat?

Większość z was pewnie zastanawia się czym jest ta forma gotowania i co kuchnia ma do molekuła. Otóż kuchnia molekularna to tworzenie niekonwencjonalnych potraw przy użyciu niekonwencjonalnych metod. To tworzenie idealnych, czystych smaków z zastosowaniem wiedzy gastronomicznej, chemicznej i fizycznej.

Kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna powstała pod koniec lat 80-tch XX wieku, w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This, którzy postanowili zerwać z tradycyjną formą gotowania i stworzyć nowe potrawy przy użyciu metod i urządzeń nie związanych w ogóle z gastronomią. I tak właśnie powstała nowa dziedzina kulinarna, nowy sposób gotowania, w którym nie ma tradycyjnego smażenia, pieczenia, duszenia, nie są potrzebne garnki, patelnie i i inne dotychczas dobrze nam znane przyrządy kuchenne.Wyparty został ogień na rzecz laserów i ultradźwięków. Kuchnia molekularna to raczej "kuchniopracowania", niczym laboratorium, w którym powstają niezwykłe potrawy, prawdziwe arcydzieła, a znane smaki przyjmują nieoczekiwane formy.

Choć łączenie chemii i fizyki w gotowaniu kojarzy nam się z czymś sztucznym, niezdrowym, to kuchnia molekularna wcale taka nie jest. Jednym z jej głównych założeń jest wykorzystywanie naturalnych związków np. lecytyny sojowej, wyciągu z alg morskich pozwalających zmieniać konsystencję wielu dań, ciekłego azotu, który w bardzo krótkim czasie przy ekstremalnie niskiej temperaturze potrafi zamrozić niemal każdy produkt, bez zmiany ich naturalnego smaku, aromatu, a przede wszystkim wartościowych składników.

Kuchnia molekularna przez wielu została okrzyknięta kuchnią przyszłości. Restauracje serwujące potrawy kuchni molekularnej powstają niemal na całym świecie. Ale czy rzeczywiście każdemu będzie to odpowiadać? Czy lody o smaku kotleta zastąpią prawdziwego schaboszczka z patelni?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)