Konkurs Kulinarny!

Wolne dni możesz wykorzystać na ugotowanie czegoś pysznego dla swoich najbliższych. Możesz też wziąć udział w naszym konkursie!


Wykorzystaj weekend na stworzenie pysznego obiadu dla swojej rodziny. Możesz wygrać podwójnie - nagrodę w naszym kulinarnym konkursie i dobry nastrój w domu! Nic tak bowiem nie zbliża, jak czas spędzony wspólnie na niespiesznych pogaduszkach przy smacznie zastawionym stole. Te chwile muszą Wam starczyć na cały tydzień!Oto nasza weekendowa propozycja innego niż zwykle menu obiadowego. Życzymy przyjemnego gotowania i wspaniałego ucztowania. O szczegółach konkursu czytaj na końcu tekstu.





Zacznijmy od przekąski: muszelki z pastą pomidorową
20 min, 10 porcji
Porcja 115 kcal

Składniki:
- 25 dag makaronu duże muszelki
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- kilka suszonych pomidorów
- sól
- 1 ząbek czosnku
- bazylia
- kilka czarnych oliwek
- 5 dag sera feta
- liście sałaty

Muszelki ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, osączyć,
pomidory pokroić, poddusić z dodatkiem posiekanego czosnku i pokrojonych suszonych pomidorów,
przyprawić do smaku solą i bazylią,
pastę nałożyć do muszelek, ułożyć na liściach opłukanej sałaty,
udekorować oliwkami, posypać pokruszoną fetą.


Później zupa: pieczarkowa po francusku
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 4 kromki bułki
- 2 łyżki mąki
- łyżka masła
- natka
- sól
- pieprz
- 15 dag mrożonego ciasta francuskiego
- jajko
Pieczarki pokroić, 2/3 i bułkę zalać 1 l wody, gotować ok. 30 min., zupę zmiksować, przetrzeć przez sito, zagotować, pozostałe pieczarki przesmażyć na maśle, zupę zaprawić mąką, zagotować, dodać pieczarki i posiekaną natkę, zupę rozlać do żaroodpornych miseczek, każdą przykryć krążkiem ciasta francuskiego, posmarować jajkiem, zapiekać 10 min. w 220°C.


Danie główne: ryba pieczona w plastrach bekonu
Delikatne mięso ryby z wyrazistym dymnym smakiem bekonu i małżami w tle oraz białym chłodnym winem to niezapomniane wrażenia dla smakosza.

Składniki:
- Ryba (filet z okonia nilowego lub dorsza moczonego dzień w mleku),
- kilka plastrów bekonu,
- 4-5 sztuk małży w muszlach (mogą być mrożone),
- 2 dojrzałe pomidory,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki śmietanki kremówki,
- łyżka masła,
- łyżka mąki krupczatki,
- oliwa,
- sól,
- biały pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- świeża kolendra,
- 2 marchewki,
- 2 małe ziemniaki.

Oddzielić mięso małży od muszli i oczyścić środek z czarnych żyłek. Muszle umyć. Zagotować pół szklanki białego wina, wrzucić mięso małży i ponownie zagotować. Wyjąć i gotować wino tak długo, aż pozostanie 1/3.
Obrane ze skórki i bez pestek pomidory pokroić w grubą kostkę, włożyć do pozostałego wina, dodać dwie łyżki kremówki i zagotować. Doprawić solą, białym pieprzem i posiekaną kolendrą. Na umytych muszlach ułożyć sos, a na nim małże.
Filet z ryby oprószyć mąką i krótko podsmażyć na oliwie z masłem z obu stron (3 minuty z każdej strony). Owinąć cienkimi plastrami bekonu i włożyć do nagrzanego (200°C) piekarnika na 10 minut.
Marchewkę pokroić w słupki, wrzucić na 5 minut do wrzącej osolonej wody. Wyjąć, odcedzić, posypać łyżeczką cukru, szczyptą soli. Skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy.
Rybę podawać ułożoną na marchwi, z małżami i ziemniakami.


A na koniec deser: lody z cynamonem

Składniki:
- 500 ml lodów śmietankowych lub waniliowych
- pół łyżeczki zmielonego cynamonu
- 20 dag jeżyn
- pół cytryny
- 200 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru waniliowego

Jeżyny przebrać, opłukać, osączyć, odłożyć kilka do dekoracji,
pozostałe wrzucić do rondelka, podlać łyżką wody, rozgotować,
zmiksować, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku sokiem z cytryny,
schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym,
lody (nie powinny być zbyt zmrożone) wymieszać z cynamonem,
do pucharków włożyć trochę bitej śmietany i kilka lodowych kulek, deser polać sosem, ozdobić odłożonymi jeżynami.


Konkurs! Konkurs! Konkurs!

Zimowa pora sprzyja nastrojom kuchennym. Proponujemy Wam udział w naszym Konkursie Kulinarnym na najlepszy e-przepis. Do konkursu przyjmujemy tylko przepisy dań przez Was osobiście sprawdzonych, ugotowanych i sfotografowanych!
Nagrodą w konkursie jest:
- 5 zestawów składających się z 5 książek kucharskich " Kuchnia najlepsza pod słońcem" plus 4 książki z serii "Kuchnia Przyjaciółki" oraz "Kuchnia polska, jakiej nie znacie" plus 4 książki z serii "Kuchnia Przyjaciółki"
- 4 zestawy składające się z 4 książek kucharskich z serii "Kuchnia Przyjaciółki"
- a także publikacja zwycięskich przepisów na głównej stronie serwisu polki.pl wraz z nazwiskiem autora wykonanej potrawy oraz włączenie przepisu na stałe do naszej bazy kulinarnej!

Zadanie konkursowe brzmi:

Przygotuj przepis Twojej ulubionej potrawy, a następnie ugotuj i sfotografuj ją.

Lista nagrodzonych:

1. Anna Tatuch, Mława
2. Katarzyna Przybylska, Milicz
3. Joanna Gutowska, Ząbki
4. Danuta Szymańska, Malbork
5. Paulina Kwaśniewska, Łabiszyn
6. Sebastian Kwaśniewski, Łabiszyn
7. Marta Banasiak, Włocławek
8. Michalak Justyna, Katowice
9. Marta Handerska, Mosty, gm. Kosakowo
 
Tagi: konkurs
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/13 lat temu
nie opublikowano zwycięzkich zdjęć???!!! Przecież w pewnym sensie był to konkurs fotograficzny i chyba możemy zobaczyć kto i DLACZEGO wygrał ten konkurs?!
/13 lat temu
fajny konkurs,tylko kto ma czas to wszystko przygotować:):):)
/13 lat temu
za bardzo pracochłonne!!!