Konfitura wiśniowa z dodatkiem prażonych migdałów

Lato to idealna pora, by zaopatrzyć spiżarnię w owocowe smakołyki. Zadbaj, by znalazły się w niej domowe dżemy i konfitury. Prezentujemy dzisiaj przepis na konfiturę wiśniową z prażonymi migdałami.
/ 21.08.2013 14:28

Sezon na wiśnie w pełni! To idealny moment na zachowanie słodyczy owoców na dłużej. Doskonałym pomysłem może być konfitura wiśniowa  z Konfitur-Fix DIAMANT, ponieważ jej przygotowanie jest proste i szybkie. Jego unikalna formuła umożliwia indywidualne dobranie ilości dosypywanego cukru (od 350 do 500 g). Domowa konfitura z wiśni świetnie nada się jako dodatek do ciast, ciasteczek, lodów, jogurtów. Przygotowana z prażonymi w karmelu migdałami dodana do owsianki urozmaici Twoje śniadanie. Domowymi konfiturami możesz delektować się od razu lub przełożyć je do słoiczków i cieszyć się ich smakiem również zimą.

Składniki:

  • 1kg  wydrylowanych wiśni
  • 1 opakowanie konfitur
  • 500g Cukru białego  (ilość sugerowana)
  • 100g migdałów
  • 50g cukru trzcinowy (do prażenia migdałów)

Zobacz także: Konfitury słodzone stewią - przepisy

Przygotowanie:

Migdały posiekać i prażyć na suchej patelni przez minutę, dodać cukier trzcinowy , mieszać, aż się rozpuści i pokryje migdały. Zdjąć migdały z patelni, rozłożyć na papierze do pieczenia i gdy wystygną pokruszyć na małe kawałeczki. Wiśnie wymieszać z cukrem białym i środkiem żelującym, przełożyć do rondla i doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty, na końcu mieszając z prażonymi migdałami. Gorącą konfiturę przełożyć szybko do wyparzonych słoiczków i odwrócić na kilka minut do góry dnem. 5 minut i gotowe! Smacznego!

Źródło: Materiały Prasowe CRUSO/om

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)