Konfitura truskawkowa z zielonym pieprzem - przepis

Podstawą dobrej konfitury są dobre owoce. Smak owoców możemy także "podrasować", chociażby skrapiając mocnym alkoholem. A jak dodać pikanterii konfiturze? Na przykład wzbogacając ją... zielonym pieprzem. Polecamy przepis na konfiturę truskawkową z zielonym pieprzem.
/ 12.09.2013 09:45

Konfitura

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 350g - 500g cukru białego
  • 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)

Polecamy: Konfitury słodzone stewią - przepisy

Krok 1: Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.

Krok 2: Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.

Krok 3: Wsypać wybraną ilość cukru ( od 350-500 g – ilość cukru dobrać można do indywidualnych gustów smakowych oraz słodkości owoców, z której przyrządza się konfiturę), wymieszać.

Krok 4: Mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Dodać zmielony pieprz. Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.

Krok 5: Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!

Dodatek octu bądź kremu balsamicznego idealnie podkreśli smak konfitury truskawkowej z zielonym pieprzem.

Konfitury stanowią doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin. Teraz możesz tworzyć dowolne smaki z ulubionych owoców i dodatków!

Źródło: Materiały prasowe CRUSO Public Relations.

Zobacz także: Jak przygotować konfiturę owocową?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)