Składniki:
- 1 kg truskawek
- 350g - 500g cukru białego
- 5-7 ziaren zielonego pieprzu (zmielonych)
Polecamy: Konfitury słodzone stewią - przepisy
Krok 1: Truskawki umyć, odszypułkować, odważyć 1 kg.
Krok 2: Owoce pokroić na drobne kawałki, przełożyć do garnka.
Krok 3: Wsypać wybraną ilość cukru ( od 350-500 g – ilość cukru dobrać można do indywidualnych gustów smakowych oraz słodkości owoców, z której przyrządza się konfiturę), wymieszać.
Krok 4: Mieszając masę owocową doprowadzić do wrzenia. Dodać zmielony pieprz. Gotować 3 minuty na większym ogniu, stale mieszając.
Krok 5: Jeszcze gorącą konfiturą napełnić słoiki, zamknąć i gotowe!
Dodatek octu bądź kremu balsamicznego idealnie podkreśli smak konfitury truskawkowej z zielonym pieprzem.
Konfitury stanowią doskonały dodatek nie tylko do śniadania, popołudniowej herbaty, ciast, deserów, ale również lekkich przekąsek, serów i wędlin. Teraz możesz tworzyć dowolne smaki z ulubionych owoców i dodatków!
Źródło: Materiały prasowe CRUSO Public Relations.
Zobacz także: Jak przygotować konfiturę owocową?