Konfitura pomidorowo-malinowa - przepis

Pomidory pasteryzowane na słodko to ciekawy pomysł na konfiturę. Jeśli dodatkowo połączymy je z malinami otrzymamy slodki dżem. Ten przepis polecamy tym, którzy wolą iść na łatwiznę, także przy konserwowaniu.
/ 11.07.2013 11:47

konfitura pomidorowo-malinowa

Fot. Fotolia

Choć połączenie malin i pomidorów może trochę dziwić, jest to kompozycja idealna, która zachwyca swym smakiem i aromatem. Jeśli konfiturę przyrządzimy z mniejszą ilością cukru (350 g), będzie stanowić doskonały dodatek do serów, mięs lub sosu BBQ. Natomiast przygotowując wersję słodszą (500 g cukru) dodawać możemy ją do kanapek, rogalików czy ciasteczek.

Polecamy: Jak robić koktajle z malin?

Składniki:

  • 600 g pomidorów (waga po obraniu i usunięciu pestek)
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie środka żelującego (tu: Konfitur-Fix DIAMANT)
  • 350-500 g białego cukru
  • 10-20 listków bazylii
  • 4 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę, wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać środek żelujący oraz wybraną ilość cukru (350-500 g). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty, przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.

Źródło: Materiały prasowe CRUSO Public Relations.

Zobacz także: Jak robić przetwory z pigwy?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/16.08.2013 08:33
Zrobiłam z mniejszą ilościącukru, jest pyszna.