Sorbet z gruszkek i cytryn.

Klasyczny sposób na sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy to jeden z tych klasycznych smaków, które przetrwają jeszcze całe wieki. Zobacz jak w klasyczny sposób przygotować sorbet cytrynowy.
/ 06.08.2010 12:44
Sorbet z gruszkek i cytryn.

Do przygotowania sorbetu cytrynowego będziesz potrzebować: 4 cytryn, 60 dkg cukru, 1 l wody. Umyj i sparz cytryny, a następnie wcieraj w skórkę cukier – aby nabrał cytrynowego zapachu.

Przesyp cukier do rondla i wlej do niego litr wody. Zrób syrop (gdy zgęstniały płyn spływa z łyżeczki nieprzerwaną nitką, syrop jest gotowy). Ostudź go. Następnie wyciśnij do syropu sok z 4 cytryn (uważaj, aby nie wpadły pestki do środka). Przelej do miski lub do dowolnego, szerokiego w miarę i niezbyt głębokiego naczynia i wstaw do zamrażalnika.

Mieszaj co 15-20 minut, aż uzyskasz gęstą masę, która zachowuje kształt po nabraniu łyżką. 

Zobacz także: Jak zrobić sorbet z melona?