Klarowanie masła - na czym polega?

Często można spotkać w przepisach kulinarnych określenie "klarowane masło", ale zapewne większość z nas zastanawia się co to tak naprawdę jest.

Często można spotkać w przepisach kulinarnych określenie "klarowane masło", ale zapewne większość z nas zastanawia się co to tak naprawdę jest.

Klarowanie masła polega na usunięciu z niego białka, czyli mleka. Jak wiadomo mleko lubi się przypalać, więc gdy musimy przyrządzić potrawę smażąc coś na maśle powinniśmy użyć właśnie masła klarowanego, które można rozgrzać do wysokiej temperatury, bez obawy, że się przypali.

Klarowane masło ma wiele zalet. Jest delikatniejsze i zdrowsze. Ma zdecydowane lepszy smak, lekko orzechowy, który dskonale pokreśla smak potraw. Można je przechowywać w lodowce nawet do dwóch tygodni. Takie masło nadaje się nie tylko do smażenia, ale także gotowania, pieczenia, przyrządzania sosów.

Jak zatem klarować masło? Masło wkładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż całkowicie się roztopi. Podczas podgrzewania na powierzchni pojawi się piana, a na dnie z kolei płynna warstwa białka. Po kilku minutach zdejmujemy masło z gazu. Pianę delikatnie usuwamy łyżką. Czynność powtarzamy do momentu, aż powierzchnia tłuszczu będzie czysta. Następnie małym strumieniem przelewamy oczyszczone masło do miseczki. Najlepiej robić to bardzo powoli, by białko na dnie nie dostała się do czystego masła.

Czy wiesz, że...  masło klarowane znane było już kilka tysięcy lat temu. W kuchni indyjskiej nazywane jest Ghee i jest tradycyjnym jej składnikiem, dodawanym praktycznie do każdej potrawy. Natomiast medycyna indyjska przypisuje mu wiele właściwości leczniczych: w chorobach serca, miażdżycy, zewnętrznie przy oparzeniach, ranach. Wiele gabinetów SPA w Indiach proponuje nawet kąpiele oczu w ciepłym, klarowanym maśle - Netra Basti. Takie zabiegi mają działanie niwelujące przemęczenie oczu, nadające oczom blask, likwidujące zmarszczki, cienie i worki pod oczami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
no właśnie,a aj tyle razy zastanawiałam się na czym to polega, zupełnie z czym s innym mi się kojarzył, myślałam, ze to bardziej masło o pokojowej temperaturze ;)