Mus:
- 4–5 pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny
Sos:
- 1 pomarańcza
- łyżeczka brązowego cukru
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- konfitura z wiśni
- smażona skórka pomarańczowa
Sposób wykonania:
1. Przygotuj mus: pomarańcze obierz ze skórki i białych błonek. Miąższ przełóż do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksuj. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody, podgrzej i dodaj do musu. Ponownie zmiksuj. Gotowy deser rozlej do małych salaterek i wstaw do lodówki, by stężał.
2. Zrób sos: pomarańczę sparz, przekrój na pół i wyciśnij. Sok razem z miąższem przelej do rondelka, dodaj cukier i zagotuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie wody i zagęść sok (sos powinien mieć szklistą konsystencję).
3. Gotowy sos wylej na talerzyki i ułóż na nich mus. Deser udekoruj skórką pomarańczową i konfiturą.