Buchty - idealne czeskie śniadanie na miły początek dnia.

Jak zrobić pieczywo czosnkowe?

Choć nie wszyscy przepadają za czosnkiem, to pieczywo czosnkowe ma już zdecydowanie więcej fanów. Stanowi dopracowaną przekąskę na wszelkie przyjęcia – od swojskiego grilla po elegancką kolację z barwnymi sałatami. Zrobienie takiego pieczywa nie wymaga dużo pracy, a efekt jest wyjątkowy.
/ 05.09.2010 15:27
Buchty - idealne czeskie śniadanie na miły początek dnia.

Aby przygotować takie pieczywo wystarczy bagietka – najlepiej niedużych rozmiarów – masło, sól, czosnek i ewentualnie odrobina ziół, np. prowansalskich.

Najpierw nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni Celsjusza.

W zależności od tego, ile chcemy zjeść bagietek, przygotowujemy określoną ilość masła – można przyjąć, że na jedną małą bagietkę potrzeba 2 solidne łyżki masła, szczyptę soli i zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi czosnek, może dodać 2 ząbki) oraz szczyptę ziół prowansalskich.

Zobacz także: Jak upiec domowy chleb?

Całość miksujemy w wąskim naczyniu (masło powinno być koniecznie miękkie) na jednolitą masę. Wygodnie będzie użyć do tego celu np. blender.

Bagietkę nacinamy ukośnie i dość głęboko, tworząc rodzaj kromek. W tak powstałe kieszenie wkładamy masło czosnkowe (najwygodniej będzie to zrobić palcami, wówczas masło dokładnie oblepi miąższ). Nie przejmujmy się tym, że trochę tłuszczu pozostało na powierzchni pieczywa – w trakcie pieczenia masło dokładnie wniknie w głąb bagietki.

Pieczywo czosnkowe pieczemy krótko – od 5 do 10 minut. Chodzi tylko o to, aby wierzch bagietki zrobił się rumiany i chrupki, a masełko się roztopiło w miąższu. 

Zobacz także: Jak piec ciasto francuskie?

Czosnkowe pieczywo podajemy w całości, koniecznie ciepłe, krojąc je na kromki dopiero tuż przed położeniem na talerz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/30.08.2013 16:15
TO JEST PYSZNE NAWET JAK SIĘ WYDAJE ŻE TO JEST BLE TO PYSZNE WYSTARCZY SPRUBOWAĆ I PYCHA
/01.06.2012 11:46
Ja masło połączylem z czosnkiem w proszku i ta przyprawa do sałatek ziołową i na to ser po zapieczeniu bylo pycha :)
/28.02.2011 09:45
Ciekawy pomysł na przysmak czosnkowy. Ja ostatnio jak byłam w weekend w krakowskiej restauracji le Scandale to spotkałam się z niesamowitą przystawką właśnie z pieczywa czosnkowego. Było zapiekane dodatkowo z serem żółtym :) pycha!
POKAŻ KOMENTARZE (2)