Jak zrobić ogórki w słoikach?

Sezon ogórkowy rozpoczęty. Choć już w większości domów odchodzi się od robienia przetworów, to przyzna chyba każdy, że nie ma jak domowe zaprawy.

Sezon ogórkowy rozpoczęty. Choć już w większości domów odchodzi się od robienia przetworów, to przyzna chyba każdy, że nie ma jak domowe zaprawy.

Sprawdź: Przepis na ogórki małosolne

Ogórek kiszony naszą dumą narodową

Ogórek jest znany od ponad 3000 lat i prawdopodobnie pochodzi z Indii, ale był uprawiany także w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Do nas przywędrowały czterysta lat temu i obecnie są to chyba najpopularniejsze warzywa w naszym kraju. Lubimy je niemalże pod każdą postacią, surowe na kanapki, ze śmietaną ja ko dodatek do obiadu, a także wszelkie wersje w słoikach. Ogórek kiszony jest nawet naszą "dumą narodową", bowiem znany jest na całym świecie jako polski specjał.

Jak zrobić ogórki w słoikach?

fot. Fotolia

Ogórki idealne w czasie odchudzania

Ogórki są idealne dla osób dbających o linię, bowiem przyspieszają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, a 10 dag ogórka to tylko 6-8 kalorii. Ogórki to świetny środek oczyszczający i odtruwający, bo przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Poza tym świetnie działają na naszą urodę, wybielają cerę, wygładzają zmarszczki, łagodzą podrażnienia skóry, ściągają rozszerzone pory, leczą oparzenia słoneczne. Warto więc jeść ogórki nie tylko w sezonie ogórkowym.

Zobaczcie przepisy na ogórki małosolne, kiszone i konserwowe. Latem będą świetnie smakowały podczas grillowania w ogrodzie, a zimą przypomną o letnich smakach.

Pamiętaj! Ogórki do przetworów powinny być młode, pozbawione wad lub znamion i niezbyt duże.

 

Ogórki małosolne

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków
  • 2 l wody
  • 2 płaksie łyżki stołowe soli
  • papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • koper
  • kilka liści wiśni

Jak zrobić ogórki w słoikach?

fot. Fotolia

Sposób przyrządzenia:

Ogórki dokładnie umyć, czosnek obrać ze skórek. Na dno słoika ułożyć koper i liście wiśni, następnie układać ciasno ogórki. Każdą warstwę ogórków przekładać kawałkami czosnku, kopru i liści wiśni. Zalać ciepłą wodą wymieszaną z solą. Przykryć i trzymać w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach ogórki małosolne są już gotowe do spożycia. Z każdym dniem będą się mocniej dokiszały.

Jak zrobić ogórki w słoikach?

fot. Fotolia

 

Ogórki korniszony

Składniki:

  • 1 kg drobnych ogórków,
  • pół szklanki drobnej cebulki (dymki),
  • marchew,
  • szklanka 6% octu,
  • 2,5 szklanki wody,
  • łyżka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 goździki,
  • suche nasiona kopru.

Jak zrobić ogórki w słoikach?

fot. Fotolia

Przygotowanie:

Ogórki umyć i ułożyć w słoikach, przekładając obranymi cebulkami i plastrami z marchwi. Zalewę octową z przyprawami zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 min.

 

Ogórki kiszone

Składniki:

  • ogórki,
  • czosnek (1 żabek na słoik),
  • koper,
  • 1 łyżka stołowa soli na 4 szklanki wody,
  • korzeń chrzanu

Jak zrobić ogórki w słoikach?

fot. Fotolia

Sposób przyrządzenia:

Ogórki ułożyć pionowo w słoju, dodać gałązkę kopru, czosnek, chrzan. Zagotować wodę, dodać sól. Zagotowaną wrzącą wodą z solą zalać ogórki i zamknąć.

Zobacz także: Pyszne dania z ogórków

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
ja ogórków sama nie robię, przeważnie kupuje te z Frykasa bo najbardziej mi smakują :D