Jak zrobić kwaszoną cukinię?

Jak zrobić kwaszoną cukinię?
Nie tylko kwaszone ogórki, nie tylko zakwas z buraków – niech na naszych stołach zagości również kwaszona cukinia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimnych mięs lub intrygujący składnik sałatki. A pracy przy niej prawie tyle, co nic.
/ 29.09.2010 11:43
Jak zrobić kwaszoną cukinię?

Podaję proporcje na 1 kg cukinii: 1 kg obranej cukinii, 4 dkg soli, pół łyżeczki cukru, 2 szklanki wody, 4 listki laurowe, 5 ziaren pieprzu i tyle samo ziela angielskiego, pół główki czosnku, pół łyżeczki nasion kolendry lub gorczycy.

Gotujemy wodę, sól i przyprawy, z wyjątkiem czosnku (który obieramy i dzielimy na ząbki). Cukinię obieramy ze skóry, łyżką wyjmujemy miękki miąższ z pestkami, a cukiniowe łódeczki kroimy bądź w grube plastry (2 cm) bądź w kostkę. 

Zobacz także: Robienie przetworów krok po kroku

Wkładamy do wyprażonych lub wygotowanych, suchych słoików, przekładamy pokrajanymi w płatki ząbkami czosnku i zalewamy ostudzoną solanką. Słoje zamykamy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 3-4 dni. A potem przenosimy do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.

Polecamy: Jak zakisić ogórki?

Redakcja poleca

REKLAMA