Chutney z cebuli i rodzynek
Kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Polewamy białym octem winnym (1/3 szklanki) i czekamy, aż ocet wyparuje. Następnie posypujemy cukrem trzcinowym lub zwykłym białym, możemy też dodać odrobinę miodu. Do tego dajemy garść rodzynek. Przykrywamy i dusimy przez 5 minut. Następnie dodajemy posiekany w drobną kostkę lub cienkie paski korzeń selera (1/8). Dusimy jeszcze przez jakieś 5-7 min, aż seler zmięknie. Solimy i pieprzymy do smaku.
Ten chutney doskonale pasuje do kurczaka souté.
Chutney z rabarbaru i jabłek
Kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na maśle aż się zeszkli. Polewamy białym octem winnym (1/3 szklanki) i czekamy, aż ocet wyparuje. Dodajemy starty imbir. Następnie posypujemy cukrem trzcinowym lub zwykłym białym, możemy też dodać odrobinę miodu. Dodajemy 4 małe lub 2 duże jabłka dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie dodajemy 3 małe lub dwie duże łodygi rabarbaru, pokrojonego w szerokie prążki. Dusimy przez minutę i posypujemy 1 szczyptą sody oczyszczonej (złagodzi kwaśność rabarbaru). Jeśli na patelni jest za mało soków, dolewamy 4 łyżki wody. Dusimy, aż rabarbar będzie miękki i łatwo da się przekroić łyżką. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ten chutney będzie idealny do pieczonego schabu ze śliwką lub w ziołach.
Polecamy: Mięso pieczone