Jak zachować witaminy w przerabianych owocach i warzywach?

Jak zachować witaminy w przerabianych owocach i warzywach?

Niektóre działania pozbawiają przetwarzane produkty witamin. Dowiedz się, jak tego uniknąć.
/ 28.09.2010 11:23
Jak zachować witaminy w przerabianych owocach i warzywach?

Warzywa i owoce trzeba zawsze dokładnie umyć. Wybieramy tylko te zdrowe. Nierzadko trzeba je także osuszyć – najlepiej na szerokim sicie lub czystym płótnie.
Rozdrabniamy je tuż przed przystąpieniem do dalszej obróbki.

Pokrojonych warzyw i owoców nie wolno już płukać i moczyć, nie należy też pozostawiać ich na działanie tlenu. Płukanie pozbawiłoby je witamin rozpuszczalnych w wodzie, składników mineralnych, cukrów i kwasów. Działanie tlenu natomiast powoduje rozkład witamin. W niektórych owocach i warzywach są dodatkowo enzymy, których działanie może być szkodliwe, dlatego niektóre warzywa krótko obgotowujemy, czyli blanszujemy. Do ochrony witamin przydaje się także odrobina kwasu (można skropić produkty sokiem z cytryny). 

Zobacz także: Zamiast peklować można suszyć

Krótkotrwałe działanie wysokiej temperatury wpływa korzystnie na zachowanie witamin, jednak zbyt długie podgrzewanie niszczy je bezpowrotnie. Warto też pamiętać, że witamina C ulega też zniszczeniu przy zetknięciu z takimi materiałami jak żelazo, ołów i miedź. Dlatego też nie używajmy miedzianych rondli i poobijanych rondli emaliowanych. Z tych samych powodów do krojenia warzyw i owoców używajmy koniecznie noży ze stali nierdzewnej.

Polecamy: Jak przechowywać przetwory?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)