Jak wyhodować kiełki

Warto po nie sięgnąć zwłaszcza na przednówku, gdy trudno o świeże warzywa i owoce. Możesz nimi wzbogacać wiosenne sałatki, kanapki i zupy.
/ 19.04.2010 13:08
By docenić walory kiełków, sięgaj tylko po te świeże. Poznasz je po białych łodyżkach i zielonożółtych listkach.

Kiełki bez problemu wyhodujesz je sama. Nasiona na kiełki kup w sklepie ze zdrową żywnością. Od tych z supermarketu różnią się tym, że nie są spryskane np. środkami pleśniobójczymi. Możesz też zaopatrzyć się w specjalny pojemnik do hodowli kiełków (30–40 zł), ale wystarczy ci duży słoik i kawałek gazy.

1. Ziarna opłucz, zalej wodą o temperaturze pokojowej i mocz 4–24 godziny (w zależności od wielkości ziaren), osącz.

2. Słoik napełnij nasionami do 1/4 wysokości, przykryj gazą. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce. Każdego dnia nasiona przepłucz ciepłą wodą, aby nie pleśniały.

3. Kiełki będą gotowe do jedzenia po 2–6 dniach. Przedtem zawsze dokładnie je opłucz.

Uwaga!
Do 4 dni kiełki możesz przechowywać w lodówce. Zapakuj je tylko do foliowych woreczków ponakłuwanych szpilką.

Hodujemy kiełki w domu - forum >>