Jak wyczyścić piekarnik bez użycia detergentów?

Czyszczenie piekarnika to często żmudna i pachnąca chemicznymi detergentami praca, po której boisz się wstawić do niego ciasto. Oto sposób na to, jak wyczyścić piekarnik bez użycia detergentów. Koniecznie wypróbuj ten sposób!
/ 02.02.2015 13:02

czyszczenie piekarnika

Fot. Fotolia

Handlowe środki do czyszczenia piekarników są jednymi z najbardziej toksycznych i nieprzyjemnych, jakich kiedykolwiek mógłbyś używać. Jakby samych oparów po ich użyciu było mało, to jeszcze dochodzi nieprzyjemny zapach chemii niszczącej spaleniznę, aż strach później włączyć piekarnik! Następujące przepisy sprawdzają się bardzo dobrze. Jednakże żaden środek do czyszczenia piekarników nie jest cudotwórcą. Czasami, jeżeli osad na ściankach i podłożu piekarnika jest duży, trzeba będzie włożyć w to trochę siły.

Gdy dodasz ocet do sody oczyszczonej, powstanie kipiąca reakcja. Może cię to na początku zaskoczyć, ale jest to całkowicie normalne.

Namocz akcesoria z piekarnika

Chromowane pierścienie, które otaczają palniki w elektrycznej kuchence, kratki, które są na kuchenkach gazowych, i gałki piekarnika zbierają tłuszcz i odpryski z jedzenia. Gdy będziesz myć piekarnik, możesz te elementy namoczyć w roztworze 1 szklanki sody oczyszczonej, ½ szklanki octu i 4-6 kropli dowolnego olejku. Użyj dobrej szczotki drucianej lub starej szczoteczki do zębów, żeby usunąć brud z małych elementów.

Zobacz także: Naturalne płyny do mycia naczyń – zrób je samodzielnie!

Mieszanka do porządnego wyczyszczenia piekarnika

Pewnego razu zrobiłam dla całej rodziny babkę z indykiem w jednej z moich ulubionych brytfann i bezradnie patrzyłam, jak już po kilku minutach wszystko bulgotało i pryskało w piekarniku. Co za bałagan! Ten przepis doskonale się sprawdza w takich sytuacjach, a także w przypadku piekarników, które były zaniedbane przez pewien czas. Uwaga: Jeżeli w twoim piekarniku uzbierało się sporo przypalonego jedzenia lub tłuszczu, możliwe, że będziesz musiał użyć drucianej szczotki, żeby wyszorować te miejsca. Jeżeli jest taka potrzeba, użyj więcej soli.

  • ½ szklanki soli
  • ¼ szklanki sody kalcynowanej lub boraksu
  • 500 g sody oczyszczonej
  • ¼ lub mniej szklanki wody
  • ¾ szklanki destylowanego octu
  • 10 kropli olejku tymiankowego
  • 10 kropli olejku cytrynowego lub z trawy cytrynowej

Połącz sól, sodę kalcynowaną i sodę oczyszczoną w plastikowym pojemniku lub szklanej misie. Dodaj tyle wody, aby powstała z tego pasta. Wyjmij z piekarnika wszystkie kratki, nagrzej go do temperatury 120°C i zostaw tak na 15 minut, a następnie wyłącz go i pozostaw otwarte drzwiczki. Za pomocą gąbki lub ścierki ostrożnie nanieś pastę na ścianki piekarnika i zostaw ją tak na 20-30 minut. Zmieszaj ocet i olejki eteryczne w butelce ze spryskiwaczem. Spryskaj ścianki piekarnika i wytrzyj do czysta. Dokładnie opłucz.

Całonocne czyszczenie piekarnika

Te olejki to ciężka artyleria do walki z zatłuszczonym piekarnikiem.

  • 1 szklanka wody (do podziału)
  • 10 kropli olejku pomarańczowego, cytrynowego lub rozmarynowego
  • ½ szklanki soli (do podziału)
  • 1¼ szklanki sody oczyszczonej (do podziału)
  • 2 łyżeczki mydła kastylijskiego w płynie
  • ¼ szklanki octu

Zatkaj otwory wylotowe w dole piekarnika folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do temperatury 150°C i zostaw tak na 15 minut, a następnie wyłącz go i pozostaw otwarte drzwiczki.

W plastikowej butelce ze spryskiwaczem wymieszaj ¼ szklanki wody z olejkiem eterycznym. Spryskaj tą mieszanką podłoże i ścianki piekarnika.

Następnie wymieszaj ¼ szklanki soli z ½ szklanki sody oczyszczonej. Wysyp tę mieszankę na podłoże piekarnika, szczególnie na miejsca z przypalonym jedzeniem. Wymieszaj ¼ szklanki wody z resztą sody oczyszczonej (¾ szklanki), solą (¼ szklanki) i mydłem kastylijskim. Rozprowadź tę mieszankę na ściankach piekarnika. Usuń folię aluminiową lub papier do pieczenia z otworów wylotowych i pozostaw pastę na noc. Rano w plastikowej butelce ze spryskiwaczem zmieszaj z octem pozostałe ½ szklanki wody. Obficie spryskaj ścianki i podłoże piekarnika. Dokładnie wytrzyj, na większe zabrudzenia możesz użyć drucianej szczotki. Opłucz kilka razy, żeby usunąć pozostałości i osad.

Przepis na środek do regularnego sprzątania piekarnika

  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mydła kastylijskiego w płynie
  • 10 kropli olejku pomarańczowego, cytrynowego lub limonkowego
  • ½ szklanki gorącej wody

Nagrzej piekarnik do temperatury 120°C i zostaw tak na 15 minut, a następnie wyłącz go i pozostaw otwarte drzwiczki. W czystej plastikowej butelce ze spryskiwaczem wymieszaj sodę, mydło kastylijskie i olejek. Dodaj wodę i porządnie wstrząśnij. Spryskaj ścianki piekarnika i odczekaj 20 minut. Dokładnie wytrzyj i opłucz.

Fragment pochodzi z książki „Naturalna Pani Domu” autorstwa Karyn Siegel-Maier (Vital). Publikacja za zgodą wydawcy.

Zobacz także: Zastosowanie octu w kuchni i podczas porządków