POLECAMY

Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów? RANKING TOP 5

Po grzybobraniu zapas zbiorów możesz zamarynować, zamrozić lub... ususzyć! Sprawdź, którą suszarkę najlepiej wybrać!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu
Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów? RANKING TOP 5 fot. Adobe Stock

Jaką suszarkę do grzybów wybrać?

Nasz ranking TOP 5

  1. Suszarka do grzybów MILLA HOME FD501
  2. Suszarka do grzybów CONCEPT SO-1060
  3. Suszarka do grzybów CONCEPT SO-1015
  4. Suszarka do grzybów SENCOR SFD 750WH
  5. Suszarka do grzybów SEVERIN OD 2940

Nasz Top 1 ma szeroki zakres temperatur oraz charakteryzuje się szybkością nagrzania. Jest gotowy już po 30 minutach. Cichy mechanizm jest zdecydowanie atutem. Przystępna cena i skuteczność działania to kolejny z nich.

Top 2 również ma szeroki zakres temperatur od 35 - 70 stopni Celsjusza. Szczególną zaletą jest ilość sit do suszenia - w urządzeniu znajduje się 9 tac. Jest to jedna z najdroższych prezentowanych suszarek do grzybów.

Top 3 szybko się nagrzewa i dokładnie suszy każde grzyby, owoce i warzywa na każdym poziomie sita. Zaletą jest najszersza średnica 32 cm sit, które pomieszczą większą ilość produktów.

Top 4 posiada kształt siatki tacy do suszenia, który zapobiega powstawaniu pleśni i optymalizuje przepływ powietrza. Niestety nie ma dodatkowej regulacji temperatury.

Top 5 charakteryzuje się zmienną regulacją sit. Niestety niewielka ich ilość nie pozwala wysuszyć na raz większej ilości produktów.

Jak działa dobra suszarka do grzybów?

Skuteczna suszarka do grzybów musi zapewniać stałą temperaturę grzania, aby grzyby były wysuszone tak, aby zachować wartości odżywcze. Grzałka ogrzewa wnętrze urządzenia, gdzie znajdują się plastikowe tacki, a wentylatorek wewnątrz spycha powietrze w dół.

Odpowiednia temperatura zapewnia optymalne wysuszenie i gwarancję, że grzyby, owoce lub warzywa nie zawilgotnieją, ani nie spleśnieją po wrzuceniu do słoika.

Należy zwrócić uwagę, czy producent podaje temperatury, jakie osiąga się przy danej mocy wewnątrz suszarki. To kluczowe w przypadku wyboru urządzenia. Kolejnym ważnym punktem jest energochłonność. Jeżeli jesteś zapalonym grzybiarzem lub przygotowujesz spore zapasy przetworów z warzyw i owoców, to istotna kwestia.

Wskazówki, jak suszyć grzyby w suszarce do warzyw, owoców i grzybów

Sposób czyszczenia przed włożeniem do suszarki

Najlepiej oddzielić nóżki od kapeluszy. Następnie obrać lub oskrobać i oczyścić szczoteczką lub delikatna miotełką. Następnie umyj pod bieżącą wodą i nie namaczaj ich. Niektóre z nich, jak sitkowe, wymagają dokładniejszego czyszczenia, gdyż w drobnych szczelinach mogą zagnieździć się drobne insekty lub pasożyty. Oczyszczone grzyby pokrój w cienkie lub grube plastry, w zależności od późniejszego sposobu użycia.

Ułożenie pokrojonych grzybów

Umyte i osuszone grzyby za pomocą ręcznika papierowego powinny swobodnie leżeć na tackach, dokładnie przylegając do nich. Najlepiej, jeżeli nie przylegają do siebie, ani nie nachodzą. Wtedy istnieje niskie ryzyko, że pozostanie w niektórych kawałkach wilgoć i surowe części.

Grzyby suszone w urządzeniu wymagają od 4-6 godzin (w przypadku cienkich plasterków), a w przypadku grubszych do 8 godzin całkowitego wyschnięcia. Przed włożeniem ich do słoika, należy poczekać, aż dokładnie wystygną i odparują. W przeciwnych wypadku mogą zawilgotnieć i spleśnieć w słoiku.

Namaczanie suszonych grzybów

Przed użyciem ich do zup, wywarów i gulaszy, w pierwszej kolejności przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem do napęcznienia. Pozostaw je na 20-30 minut w wodzie do całkowitego wchłonięcia płynu. Możesz zalać je również bulionem warzywnym lub grzybowym. To nada wyraźniejszego smaku w sosach lub zupach krem z borowików.

Zobacz też:
Sprawdź, jak prawidłowo suszyć śliwki! Sprawdzone porady i przepisy na dania z grzybami. Zobacz!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)