Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów? RANKING TOP 5

Po grzybobraniu zapas zbiorów możesz zamarynować, zamrozić lub... ususzyć! Sprawdź, którą suszarkę najlepiej wybrać!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu
Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów? RANKING TOP 5 fot. Adobe Stock

Jak działa dobra suszarka do grzybów?

Skuteczna suszarka do grzybów musi zapewniać stałą temperaturę grzania, aby grzyby były wysuszone tak, aby zachować wartości odżywcze. Grzałka ogrzewa wnętrze urządzenia, gdzie znajdują się plastikowe tacki, a wentylatorek wewnątrz spycha powietrze w dół.

Odpowiednia temperatura zapewnia optymalne wysuszenie i gwarancję, że grzyby, owoce lub warzywa nie zawilgotnieją, ani nie spleśnieją po wrzuceniu do słoika.

Należy zwrócić uwagę, czy producent podaje temperatury, jakie osiąga się przy danej mocy wewnątrz suszarki. To kluczowe w przypadku wyboru urządzenia. Kolejnym ważnym punktem jest energochłonność. Jeżeli jesteś zapalonym grzybiarzem lub przygotowujesz spore zapasy przetworów z warzyw i owoców, to istotna kwestia.

Jaką suszarkę do grzybów wybrać? Nasz ranking TOP 5

1. Suszarka do grzybów MILLA HOME FD501

2. Suszarka do grzybów CONCEPT SO-1060

3. Suszarka do grzybów CONCEPT SO-1015

4. Suszarka do grzybów SENCOR SFD 750WH

5. Suszarka do grzybów SEVERIN OD 2940 Nasz

Top 1 ma szeroki zakres temperatur oraz charakteryzuje się szybkością nagrzania. Jest gotowy już po 30 minutach. Cichy mechanizm jest zdecydowanie atutem. Przystępna cena i skuteczność działania to kolejny z nich.

Top 2 również ma szeroki zakres temperatur od 35 - 70 stopni Celsjusza. Szczególną zaletą jest ilość sit do suszenia - w urządzeniu znajduje się 9 tac. Jest to jedna z najdroższych prezentowanych suszarek do grzybów.

Top 3 szybko się nagrzewa i dokładnie suszy każde grzyby, owoce i warzywa na każdym poziomie sita. Zaletą jest najszersza średnica 32 cm sit, które pomieszczą większą ilość produktów.

Top 4 posiada kształt siatki tacy do suszenia, który zapobiega powstawaniu pleśni i optymalizuje przepływ powietrza. Niestety nie ma dodatkowej regulacji temperatury.

Top 5 charakteryzuje się zmienną regulacją sit. Niestety niewielka ich ilość nie pozwala wysuszyć na raz większej ilości produktów.

Poprosiłam ekspertkę, Panią Izabelę Kulińską, autorkę bloga "Smaczna Pyza", aby rozwiała wątpliwości dotyczące suszenia grzybów:

1. Proszę powiedzieć, jakich grzybów nie warto suszyć? Które nie nadają się do tego?

Właściwie można suszyć wszystkie grzyby jadalne, ale np. maślaki zawierają więcej wody niż prawdziwki, a poza tym są mniej aromatyczne, i dlatego rzadko się je suszy. Poza tym raczej nie suszy się grzybów dużych, mocno wyrośniętych i mocno dojrzałych czyli takich już starych, bo na starość nie są już tak aromatyczne, a są mocno wilgotne i długo się suszą. Rzadko też suszy się w Polsce pieprzniki jadalne, kurki, bo po ususzeniu i ponownym namoczeniu są łykowate. Nadają się ew. tylko do zmielenia na proszek grzybowy używany jako przyprawa. Ale np. siedzuń sosnowy doskonale się suszy, bo nie ma rurek nasiąkających wodą i po namoczeniu jest prawie jak świeży.

2. Jak wybrać najlepszą suszarkę do grzybów? Po czym poznać, że będzie odpowiednia?

Suszarki do grzybów są podobne, działają na zasadzie nawiewy ciepłego powietrza. Dla mnie ważne jest to żeby miały sita z lanego plastiku a nie drobną, wklejoną siateczkę, bo tę ciężko jest doczyścić. Ważne też aby sita były dość wysokie min. 4-5 cm, bo w takich można suszyć całe kapelusze grzybów bez ich przygniatania kolejnym sitem. Przydaje się regulacja nawiewu, jego siły i temperatury. Fajnie jeśli można dokupić dodatkowe sita do swojej suszarki, a nie wszystkie firmy sprzedają je oddzielnie. Ja od lat mam suszarkę Niewiadów i MPM - Niewiadów jest świetna, MPM dostałam i używam okazjonalnie, bo się nie sprawdza - ma niskie sita obręcze, z których środkiem spadają grzyby.

3. Czy sposób krojenia grzybów wpływa na suszenie i w jaki sposób ewentualnie to robić?

Krojenie grzybów ma takie znaczenie, że mniejsze kawałki szybciej się suszą. Poza tym krojąc dokładnie widzimy czy na pewno taki grzyb jest zdrowy, bez robali. Trzeba tylko pamiętać, że grzyby podczas suszenia bardzo się kurczą więc nie można kroić ich zbyt drobno, bo susząc się mogą zmniejszyć się tak bardzo, że zostaną nam malutkie kawałeczki. No chyba, że taki mam plan.

4. Jakie danie z suszonych grzybów Pani poleca? Gdzie wydobędziemy ich najgłębszy smak?

Suszone grzyby można wykorzystywać na różne sposoby w zależności od gatunku. Suszone w całości kapelusze czubajki kani po namoczeniu można smażyć prawie jak świeże. Kurki czy trzonki, twardsze kawałki grzybów lepiej zmielić na proszek i używać jako przyprawy.

Smardze czy lejkowce dęte po ususzeniu są bardziej aromatyczne niż świeże. Bez grzybów suszonych nie ma polskiej kuchni - 1 suszony borowik dorzucony do bulionu warzywnego czy rosołu poprawi kolor, ale nie zmieni mocno smaku. Nie warto wylewać wody z moczenia suszu grzybowego - lepiej zlać go ostrożnie (ew. paproszki leśne zostaną na dnie) i zużyć do potrawy, bo w tej wodzie zostaje dużo grzybowego smaku.

Jeśli gotujemy suszone grzyby na farsz np. do pierogów to wody, wywaru, z gotowania też broń Boże nie wylewamy. To esencja smaku więc szkoda ją zmarnować. Lepiej dolać np. do kaszy podczas jej gotowania na sypko. Im drobniejsze kawałki suszonych grzybów tym krócej trzeba je moczyć, a proszkiem grzybowym czyli zmielonym grzybami można doprawiać potrawy bez jego namaczania. Po prostu dosypujemy taki proszek do zupy czy sosu i gotujemy jeszcze kilka minut.

Sposób czyszczenia grzybów przed włożeniem do suszarki

Najlepiej oddzielić nóżki od kapeluszy. Następnie obrać lub oskrobać i oczyścić szczoteczką lub delikatna miotełką. Następnie umyj pod bieżącą wodą i nie namaczaj ich. Niektóre z nich, jak sitkowe, wymagają dokładniejszego czyszczenia, gdyż w drobnych szczelinach mogą zagnieździć się drobne insekty lub pasożyty. Oczyszczone grzyby pokrój w cienkie lub grube plastry, w zależności od późniejszego sposobu użycia.

Ułożenie pokrojonych grzybów

Umyte i osuszone grzyby za pomocą ręcznika papierowego powinny swobodnie leżeć na tackach, dokładnie przylegając do nich. Najlepiej, jeżeli nie przylegają do siebie, ani nie nachodzą. Wtedy istnieje niskie ryzyko, że pozostanie w niektórych kawałkach wilgoć i surowe części.

Grzyby suszone w urządzeniu wymagają od 4-6 godzin (w przypadku cienkich plasterków), a w przypadku grubszych do 8 godzin całkowitego wyschnięcia. Przed włożeniem ich do słoika, należy poczekać, aż dokładnie wystygną i odparują. W przeciwnych wypadku mogą zawilgotnieć i spleśnieć w słoiku.

Namaczanie suszonych grzybów

Przed użyciem ich do zup, wywarów i gulaszy, w pierwszej kolejności przekładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem do napęcznienia. Pozostaw je na 20-30 minut w wodzie do całkowitego wchłonięcia płynu. Możesz zalać je również bulionem warzywnym lub grzybowym. To nada wyraźniejszego smaku w sosach lub zupach krem z borowików.

Zobacz też:
Sprawdź, jak prawidłowo suszyć śliwki! Sprawdzone porady i przepisy na dania z grzybami. Zobacz!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)