Jak wybierać produkty ekologiczne?

Czy wiesz, jak rozpoznać smaczne i zdrowe jedzenie wyprodukowane z szacunkiem dla środowiska? Podpowiadamy!
/ 11.07.2013 09:30
zakupy, kobieta fot. Fotolia

Zdrowa, naturalna, ekologiczna, a może organiczna?

Choć istnieje wiele określeń, tylko produkty legitymujące się odpowiednim certyfikatem poświadczającym ich ekologiczność, mogą zostać oznaczone jako „żywność ekologiczna” (polski odpowiednik ang. „organic food”) czy „organiczna”. Gwarantuje to, że jej składniki uprawiane są według ściśle określonych zasad zrównoważonego rolnictwa, z dala od terenów przemysłowych, bez użycia chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych oraz stosowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO).

Kierunek: eko!

Działy z organicznymi produktami znajdziemy dziś nie tylko w sklepach z ekologiczną żywnością czy dużych marketach, ale również w mniejszych pawilonach osiedlowych. Na półkach sklepowych produkty te oznaczone są unijnym logotypem z listkiem oraz numerem jednostki certyfikującej, np. SE-EKO-01. Pamiętaj też, że na etykiecie powinna znaleźć się również nazwa podmiotu przygotowującego produkt do obrotu (producenta rolnego, przetwórcy lub sprzedawcy) oraz informacja, czy pochodzi on z UE czy spoza niej.

Podejmij wyzwanie!

Wybierając produkty ekologiczne możemy mieć pewność, że jedzenie, które trafi na nasze talerze, zostało przygotowane z zachowaniem dobrych praktyk rolnych, bezpiecznych i higieniecznych warunków pracy i troski o środowisko. Dlatego już dziś warto podjąć wyzwanie ekologicznego stylu życia. Gdzie? Na przykład w trakcie zakupów w Ikei, która od jakiegoś czasu oferuje szereg eko-produktów: od napojów, poprzez ciastka, cukierki i dżemy, aż po makarony i organiczne sosy pomidorowe!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
No tak, ale taka żywność jest też dużo droższa. Na szczęście pojawiają się już produkty oznaczone jako wytworzone bez użycia GMO, np. te reklamowane jajka. I nie są wcale tak drogie jak ekologiczne.