83% z nas przyznaje, że nóż jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchennego! Większość z nas ma w swojej kuchni ponad 6 noży. Ile jednak wiemy tak naprawdę o tym narzędziu? Poznaj aż 7 ciekawych faktów!
7 ważnych faktów na temat noży
- Przedniej części ostrza należy używać do krojenia niewielkich produktów, np. rzodkiewki lub czosnku.
- Grzbiet noża może posłużyć do podważania muszli, np. skorupiaków.
- Szeroka, boczna część ostrza sprawdza się przy przenoszeniu drobno posiekanych produktów (ziół, czosnku), ale też przy spłaszczaniu steków!
- Dolną częścią noża, tuż przy rękojeści, kroimy te rzeczy, które są trudne do przekrojenia.
- Cross-chopping to specjalna technika krojenia, idealna do drobnego posiekania ziół, czosnku, szalotki, a nawet... mięsa. Na czym ona polega?
- Nóż musi poruszać się po łuku.
- Jedna z dłoni powinna opierać się na grzbiecie noża.
- Rock-chopping to technika, której używamy przy krojeniu produktów o niewielkiej objętości - np. papryczki chili. Wykonujemy wtedy ruchy kołyszące, a przednia część noża dotyka blatu.
- Tap-chopping sprawdzi się przy krojeniu żywności o małej średnicy - np. marchewki lub ogórka, a także stosunkowo kruchych (np. pieczarek). Ostrze powinno wykonywać krótkie cięcia w linii pionowej.
Na podstawie materiałów prasowych Lidla
Zobacz też przepisy na desery:
Piernik - przepis Ani Starmach
Deser z płynną czekoladą - przepis Ani Starmach