Jak uzyskać różne kolory oliwy

Jak uzyskać różne kolory oliwy

Oliwa może prezentować się na talerzu w innych niż złoty kolorach – np. na zielono bądź czarno.
/ 02.07.2010 18:51
Jak uzyskać różne kolory oliwy

Zieloną oliwę uzyskamy miksując ją w blenderze ze szczypiorkiem lub miętą – przy czym, aby nie pływały w niej drobinki liści, oliwę trzeba jeszcze przecedzić przez gęste sito. Przez miesiąc – jeśli jest trzymana w lodówce – nadaje się do spożycia.

Czarną oliwę można otrzymać, miksując ją z prażonymi, czarnymi oliwkami. Włącz piekarnik na 50 stopni, wyłóż oliwki na blachę i zostaw je na noc w uchylonym piekarniku (nie wyłączaj go). Rano powinny czekać na ciebie chrupiące oliwki. Jeśli któraś jest jeszcze wilgotna, dosusz ją i odczekaj aż odparuje.
Ostudzone oliwki (szklanka) dodaj do 1,5 szklanki oliwy i zmiksuj w blenderze. Przez miesiąc, jeśli trzymana będzie w lodówce, nadaje się do spożycia.

Zobacz także: Doceń olej rzepakowy

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)