Aby obrać ząbek czosnku, wystarczy zgnieść go w palcach

Jak szybko obrać czosnek?

Nie znam nikogo, kto lubiłby dłubaninę przy czosnku. Podpowiadamy, jak szybko obrać czosnek!
/ 02.07.2010 13:50
Aby obrać ząbek czosnku, wystarczy zgnieść go w palcach

Złap ząbek czosnku w dwa palce, z obydwu stron. Zgnieć ( jakbyś chciała go bardzo mocno uszczypać), a teraz przekręć tak, jakbyś próbowała wyżąć maleńką szmatkę. Skórka jest już gotowa do zdjęcia. Bez użycia noża.

Ta metoda nie nadaje się jednak w przypadku bardzo świeżych ząbków czosnku – wówczas lepiej położyć ząbek na stole i rozgnieść go nożem, uderzając w płaską część tego narzędzia. Skórkę zdejmujemy potem palcami.

Jeśli chcesz się pozbyć z palców zapachu czosnku, potrzyj dowolny metalowy sztuciec pod strumieniem wody. Zapach zniknie od razu.

Zobacz także: Jak smażyć steki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)