Fot. Fotolia
Jest to tradycyjny amerykański przepis na chleb kukurydziany z odrobiną egzotyki pochodzącą z oleju palmowego i mleka kokosowego. Możesz użyć białej lub pełnoziarnistej mąki. Rezultatem końcowym będzie fajny żółty chleb kukurydziany.
Składniki:
- 1 szklanka przesianej przez sitko mąki
- 1 szklanka przesianej przez sitko mączki kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
- ½ łyżki stołowej soli
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka lub mleka kokosowego
- ¼ szklanki czerwonego oleju palmowego
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Przesiej mąkę, mączkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sol do miski; roztrzep dokładnie jajko z mlekiem, miodem i olejem. Zrób zagłębienie w suchych składnikach, wlej miks jajeczny i mieszaj, aż dobrze się połączą. Wlej do dobrze naoliwionej formy do pieczenia o wymiarach 24x24x5cm i piecz 20-25 minut, aż chleb zacznie lekko odstawać od brzegów formy, stanie się lekko brązowy i sprężysty w dotyku. Potnij na duże kwadraty i podawaj gorący.
Zobacz także: Zanim upieczesz pierwszy chleb
Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.