Jak samodzielnie upiec chleb kukurydziany?

Chleb kukurydziany ma intensywny kolor, a do jego przygotowania używa się mąki kukurydzianej. Dodatkowo - można wykorzystać także mąkę pełnoziarnistą. Podajemy tradycyjny amerykański przepis na chleb kukurydziany.
/ 02.12.2013 09:29

Chleb

Fot. Fotolia

Jest to tradycyjny amerykański przepis na chleb kukurydziany z odrobiną egzotyki pochodzącą z oleju palmowego i mleka kokosowego. Możesz użyć białej lub pełnoziarnistej mąki. Rezultatem końcowym będzie fajny żółty chleb kukurydziany.

Składniki:

  • 1 szklanka przesianej przez sitko mąki
  • 1 szklanka przesianej przez sitko mączki kukurydzianej
  • 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • ½ łyżki stołowej soli
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka lub mleka kokosowego
  • ¼ szklanki czerwonego oleju palmowego

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 °C. Przesiej mąkę, mączkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sol do miski; roztrzep dokładnie jajko z mlekiem, miodem i olejem. Zrób zagłębienie w suchych składnikach, wlej miks jajeczny i mieszaj, aż dobrze się połączą. Wlej do dobrze naoliwionej formy do pieczenia o wymiarach 24x24x5cm i piecz 20-25 minut, aż chleb zacznie lekko odstawać od brzegów formy, stanie się lekko brązowy i sprężysty w dotyku. Potnij na duże kwadraty i podawaj gorący.

Zobacz także: Zanim upieczesz pierwszy chleb

Fragment książki Cud oleju palmowego. Wydawnictwo Vital. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.