Jak przygotować mięso na grilla?

Mięso to ciągle najpopularniejsza opcja na grilla. Jak je przygotować? W czym zamarynować mięso przed grillowaniem i jakie mięso na grilla wybrać - radzi Tomasz Kwaśniewski.
/ 7 miesięcy temu

mięso na grilla

Fot. Fotolia

"Reprezentuję grupę ludzi, którzy uważają, że królem grilla jest mięso. Tradycyjna kiełbaska, żeberka, karkówka czy boczek – to najchętniej wybierane przeze mnie przysmaki" – mówi Tomasz Kwaśniewski, manager marki Mosso. Tajemnica ich smaku kryje się jednak w odpowiednim przygotowaniu.

Jak przygotować mięso do grillowania?

Żeberka, karkówkę czy boczek warto zamarynować już kilka godzin przed grillowaniem. Możemy wykorzystać do tego zarówno zioła – tymianek, rozmaryn, czosnek, jak też miód czy piwo.

Marynaty nie tylko dodadzą aromatu potrawom, ale także zmniejszają również ryzyko tworzenia rakotwórczych związków, powstających podczas naturalnego przypalenia się mięsa.

– "Nieco więcej czasu zajmie nam przygotowanie hamburgerów, które również znajdują się w ścisłej czołówce moich ulubionych potraw. Ich clue to dobrej jakości wołowina – zmielona i doprawiona szczyptą soli, pieprzu i świeżego czosnku” – wyjaśnia.

Zarówno z grillowanym mięsem, jak też z hamburgerami najlepiej komponują się tradycyjne mokre przyprawy – ketchup, musztarda czy chrzan. - Coraz śmielej sięgamy także po gotowe sosy – od czosnkowego,  przez pieprzowy, aż do musztardowo-chrzanowego” – dodaje.

Źródło: Materiały prasowe Quote me

Zobacz także: Jaką kiełbasę wybrać na grilla?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/7 miesięcy temu
W czym zamarynować? W bazyli, czarnym czosnku. Swoją drogą czarny czosnek wbrew pozorom nie smakuje jak czosnek... Ma zupełnie inny smak. jak dla mnie super!
/2 lata temu
Mix przypraw powoduje, że mięso nie smakuje mięsem tylko przyprawami. W Brazylii w churrascariach używają tylko sól.