Sos waniliowy jest blisko spokrewniony z creme brulee.

Jak przygotować krem waniliowy

Krem waniliowy może sam w sobie być deserem, może też stanowić bazę do chłodzonych, smakowych rarytasów. Sprawdź jak go przyrządzić.
/ 04.07.2010 13:01
Sos waniliowy jest blisko spokrewniony z creme brulee.

Pół szklanki słodkiej śmietanki podgrzewamy na wolnym ogniu z rozciętymi 2 laskami wanilii oraz pół litra mleka. W osobnej misce ucieramy 6 żółtek z połową szklanki cukru, do tzw. białości.

Do jajek dodajemy trochę mleka, a następnie całość wlewamy do naczynia ze śmietanką i mlekiem. Teraz nie odstępujemy garnka, tylko cały czas mieszamy płyn gotujący się na wolnym ogniu. Krem jest gotowy, gdy przykleja się do szpatułki. Trzeba go jeszcze przecedzić przez sito i po ostudzeniu, wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach jest gotowy.

Polecamy: Jak zrobić sosy owocowe?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/04.06.2012 18:13
Czy tym kremem można przełożyć tort?