Usmaż idealne pączki i faworki

Dowiedz się, co robić by twoje pączki i faworki miały idealny smak i konsystencję!
/ 19.02.2014 14:44

Zadanie z pozoru wydaje się proste - wrzucić pączki lub faworki na rozgrzany tłuszcz i czekać na pyszny efekt. Czy to na pewno wystarczy?

Jak przygotować idealne pączki i faworki?
 

fot. Fotolia

Z usmażeniem idealnych pączków i faworków mamy niekiedy spory kłopot - albo pochłaniają zbyt wiele tłuszczu, albo mają kiepską konsystencję... Wystarczy jednak kilka prostych metod, aby usmażyć wspaniałe pączki i faworki!

 

Jak usmażyć idealne pączki?

  1. 1. Do przygotowania pączków użyj mąki krupczatki. To zapewni im idealną konsystencję!
  2. 2. Pączki powinny być smażone na oleju rzepakowym.
  3. 3. Do ciasta dodaj odrobinę spirytusu, który zapobiegnie nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu.
  4. 4. Usmażone pączki odsączaj na papierowym ręczniku, dzięki temu nie będą zbyt tłuste.
 

Jak usmażyć idealne faworki?

  1. 1. Do ciasta na faworki dodaj trochę spirytusu, dzięki czemu wchłoną mniej tłuszczu.
  2. 2. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, aby miało optymalną konsystencję. Przestrzegaj więc następujących wskazówek - ciasto wyrabiaj, aż stanie się gładkie. Następnie odłóż je na 45 minut (owinięte folią). Nie wkładaj go do lodówki, temperatura powinna być pokojowa! Po upływie 45 minut ciasto energicznie wałkuj i gnieć przez 15 minut. Ponownie zawiń je w folię i znowu odłóż na 45 minut - tym razem do lodówki.
  3. 3. Usmażone faworki odsączaj na papierowym ręczniku.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)