Arbuz i campari potrzebne do przygotowania smacznego, orzeźwiającego sorbetu.

Jak przygotować dobry sorbet z campari?

Arbuz i campari, a także grejpfrut i campari świetnie do siebie pasują. Dowiedz się jak w łatwy sposób przygotować sorbet z campari.
/ 06.08.2010 12:39
Arbuz i campari potrzebne do przygotowania smacznego, orzeźwiającego sorbetu.

Najpierw pokrój arbuza na cząstki i wybierz z nich pestki. Na sorbet wystarczy ci ćwierć arbuza (na 6 osób). Arbuz miksujemy blenderem. Tak uzyskany nektar łączymy ze schłodzonym syropem cukrowym (zrobionym z 8 łyżek cukru i 8 łyżek wody). Na koniec dodajemy kieliszek campari (taki do wódki). Tak przygotowaną masę mrozimy w zamrażalniku, mieszając ją co 15-20 minut.

Zamiast arbuza, można też użyć miąższu z grejpfruta, przy czym potrzebne będą 3 owoce. Do sorbetu używamy jedynie cząstek bez białych osłonek.

Zobacz także: Klasyczny sposób na sorbet cytrynowy.