Jak prawidłowo nakryć stół?

Poprawne i estetyczne nakrycie stołu to bardzo ważna sprawa. Potrawy wówczas smakują zdecydowanie lepiej, a goście czują uroczysty charakter posiłku. Podstawą dobrze nakrytego stołu jest oczywiście obrus. Ale poza czystym obrusem równie ważne jest odpowiednie rozmieszczenie talerzy i sztućców.

Poprawne i estetyczne nakrycie stołu to bardzo ważna sprawa. Potrawy wówczas smakują zdecydowanie lepiej, a goście czują uroczysty charakter posiłku. Podstawą dobrze nakrytego stołu jest oczywiście obrus. Ale poza czystym i idealnie odprasowanym obrusem równie ważne jest odpowiednie rozmieszczenie talerzy i sztućców.

Wydawałoby się, że jest to banalna sprawa, ale niestety nie każdy z nas zna zasady savoir-vivre przy stole. Podpowiadamy więc wam, jak prawidłowo nakryć stół.

Po pierwsze obrus. Obrus powinien być czysty, idealnie wyprasowany i zwisający z każdej strony stołu równo, przynajmniej po 20 cm. Jeżeli zastawa jest we wzory, obrus musi być gładki, jednolity. Natomiast gdy zastawa nie jest wzorzysta, to obrus może mieć delikatne wzory.

Dekoracja stołu

Dekoracje. Elementy dekoracyjne powinny harmonizować z zastawą i obrusem. Dekoracje typu kwiaty, świece powinny być na tyle niskie, by nie przesłaniały gości. Ustawiamy je na środku stołu.
Jeżeli na stole chcemy ułożyć wysokie świece musimy pamiętać, żeby umieścić je na brzegach stołu.

Serwetki. Są niezbędne na każdym stole. Służą nie tylko jako dekoracja, ale także do celów higienicznych. Na uroczyste, ważne spotkania najlepsze będą serwetki z materiału. Są bardzo eleganckie. Oczywiście powinny być dobrane do innych elementów dekoracyjnych stołu. Serwetki układamy po lewej stronie talerza, natomiast po zjedzeniu posiłku odkładamy je po prawej stronie.

Zastawa. Talerze głębokie stawiamy na płytkich. Z prawej strony, najbliżej talerza kładziemy nóż do dania głównego, a dalej kolejne noże i łyżka do zupy (to, co znajduje się najdalej od talerza, używamy na początku jedzenia). Noże powinniśmy ułożyć ostrzem skierowanym w lewą stronę. Z lewej strony talerza ustawiamy widelce kładziemy sztućce do deseru. Filiżanki ze spodkami stawiamy nad talerzykiem deserowym, po prawej stronie. Łyżeczka do kawy/herbaty powinna leżeć na spodku, po prawej stronie filiżanki. Kieliszki ustawiamy z prawej strony, powyżej talerza głównego, uszeregowane według kolejności ich użytkowania. Szklanka lub kieliszek do wody kładziemy po prawej stronie nakrycia, nad sztućcami.

Jak prawidłowo nakryć stół?

Fot. polomarket.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (6)
/2 lata temu
1. Widelczyk i łyżeczka deserowa są źle ułożone. Powinno być,że widelczyk jest bliżej talerza i jest ustawiony trzonkiem w lewą stronę, a łyżeczka nad widelczykiem i ustawiona trzonkiem w prawą stronę. Noż do masła układa się na talerzyku w trzonkiem do osoby siedzącej jak resztę sztućców i ostrzem w lewą stronę ;)
/3 lata temu
macie podane jak nakryć stuł
/3 lata temu
ale ten filmik beznadziejny myślałem że mnie coś zadziwi a tylko zniesmaczyło ;P
POKAŻ KOMENTARZE (3)