Jak gotować makaron?

Znamy kilka sztuczek, które dodadzą makaronowi smaku i sprawią, że nabierze idealnej konsystencji!
/ 05.03.2014 14:28

Pozornie nie ma nic prostszego niż ugotowanie makaronu. Warto jednak poznać kilka kulinarnych sztuczek, które sprawią że ugotujesz makaron idealnie! Teraz dania z makaronem penne, spaghetti, tagliatelle czy farfalle będą jeszcze pyszniejsze.

Jak gotować makaron?

fot. Fotolia

Ugotuj makaron al dente

Rozgotowany makaron nie tylko traci walory smakowe i estetyczne. Staje się również ciężkostrawny i... ma więcej kalorii!
Włosi gotują makaron al dente - powinien być lekko twardawy.

Użyj dużego garnka

Jeśli użyjesz większego garnka, makaron się nie poskleja. Nawet jeśli chcesz przygotować niewielką ilość makaronu, nie wpychaj go do małego garnuszka.

Mieszaj makaron

Podczas gotowania makaron powinien być często mieszany. To wpływa na jego konsystencję, delikatność i zapobiega tworzeniu się "cięższych" klusek.

Dodaj odrobinę oliwy

Jak zapobiegać sklejaniu makaronu? Zanim go odcedzisz, dodaj do wody odrobinkę oliwy. Dzięki temu kluseczki nie skleją się ze sobą i będą mieć bardziej zwartą konsystencję!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/09.03.2014 10:56
podobno dodawanie oliwy czy oleju do makaronu jest przez Włochów uważane za zbezczeszczenie makaronu! i to jakiś dziwaczny wymysł Polaków!