Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej

Mikrofalówki stały się jednym z najpopularniejszych i najwygodniejszych sprzętów kuchennych. Większość ludzi nie może się wręcz obejść bez kuchenki mikrofalowej. To popularne urządzenie pomaga nam zaoszczędzić czas czy uniknąć spalenia, ale czy wiemy jak bezpiecznie z niej korzystać? Co można w niej przygotowywać, a czego lepiej nie? Jakie naczynia są odpowiednie dla mikrofali? Warto to sprawdzić, nim przystąpimy do przygotowywania w ten sposób obiadu.
Jak bezpiecznie korzystać z kuchenki mikrofalowej fot. serwis prasowy

Mikrofalówki stały się jednym z najpopularniejszych i najwygodniejszych sprzętów kuchennych. Większość ludzi nie może się wręcz obejść bez kuchenki mikrofalowej. To popularne urządzenie pomaga nam zaoszczędzić czas czy uniknąć spalenia, ale czy wiemy jak bezpiecznie z niej korzystać? Co można w niej przygotowywać, a czego lepiej nie? Jakie naczynia są odpowiednie dla mikrofali? Warto to sprawdzić, nim przystąpimy do przygotowywania w ten sposób obiadu.

 

Wiele z nas nie wyobraża sobie bez nich codziennego przygotowywania posiłków, choć, jak wykazują badania, nadal większość używa ich jedynie do podgrzewania potraw.
Kuchenka mikrofalowa wykorzystuje fale elektromagnetyczne, które wprawiają w drgania przede wszystkim cząsteczki wody i przekazują im w ten sposób energię powodującą podgrzewanie. Właśnie dlatego w mikrofalówce łatwiej podgrzać potrawy zawierające wodę . Warto wiedzieć, że fale o tej częstotliwości dobrze wnikają na głębokość do 2, 5 cm. Dlatego gotowanie na przykład dużego kawałka mięsa może skończyć się tym, że w środku będzie zimne, natomiast na wierzchu suche.

Uważaj na:

Zawsze staraj się prezycyjnie dopasować moc i czas do wielkości podgrzewanej potrawy. Im mniejsza potrawa, tym mniej czasu potrzebuje, by osiągnąć pożądaną temperaturę. Lepiej ustawić krótszy czas i mniejszą moc i ewentualnie dogrzać potrawę, niż doprowadzić do jej spalenia lub wysuszenia.

Nie polewaj potraw obficie tłuszczem, np. olejem. Tłuszcze podgrzane w mikrofalówce mogą osiągnąć bardzo wysokie temperatury i w rezultacie zapalić się
Nie włączaj pustej lodówki – może ulec uszkodzeniu. Najlepiej zawsze pozostawiać w komorze mikrofalówki kubek z wodą. Woda pochłonie mikrofale w razie przypadkowego uruchomienia kuchenki.

W starszych - uniwersalnych mikrofalach nigdy nie gotuj jajek w skorupkach, podczas podgrzewania ciśnienie wewnątrz wzrośnie i może je rozsadzić, nawet po wyciągnięciu. Można je gotować wyłącznie w specjalnych pojemniczkach.
Nie zaleca się ogrzewania butelek z pokarmem dla niemowląt. Butelka może być zimna w dotyku a w środku być bardzo gorąca. Dodatkowo ogrzewanie w kuchence mikrofalowej może wywoływać zmiany w mleku np. co do utraty witamin czy właściwości ochronnych mleka.

Jakie potrawy można podgrzewać:

Do gotowania w kuchenkach mikrofalowych nadają się świeże i mrożone warzywa. Jest to coś, co z czystym sumieniem możemy przygotowywać w takiej kuchence. Zachowują swoją piękną, świeżą barwę, pełnię witamin i mikroelementów. Gotowe potrawy z warzyw mają tak intensywny i naturalny smak, że dodatek soli często staje się zbędny. Do kuchenek mikrofalowych idealnie nadają się również: owoce, makarony, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i mięso.        

Szczególne wuzględnienie należy sie również rybie. Można ją porównać do ryb opiekanych na węglu drzewnym. Odpowiednio przygotowana ryba jest soczysta, białko równomiernie ścięte. Nie ma obawy, że podamy rybę ze zrumienioną skórką i surowym lub wysuszonym mięsem w środku. Sosy, desery, zupy, puddingi oraz przetwory również mogą być przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Należy tylko pamiętać o odpowiednim przygotowaniu takiej potrawy np. wstawieniu do kuchenki naczynia z wodą, dla pełnej soczystości potrawy.

Czego nie wolno przygotowywać:

Do niedawna w kuchenkach mikrofalowych nie można było przygotowywać jajek na miękko lub na twardo (teraz robimy to w specjalnych naczyniach) i piec ciast. Obecne, nowoczesne modele z wyższej półki, wzbogacone na przykład o funkcje termoobiegu czy grilla potrafią już upiec biszkopt czy chleb, jednak nadal smaczniejsze i pewniejsze są wypieki pochodzące z tradycyjnego piekarnika. Nie nadaje się również do ciast ptysiowych, bez czy sufletów. Podobnie jest z ciastami francuskimi oraz tych z nadzieniem. Odpadają również sypkie produkty suche - jak makarony, ryże, kasze- takie produkty owszem, ale tylko w odpowiedniej ilości wody.

W jakich naczyniach:

Zdecydowanie nie można używać naczyń metalowych lub zawierających elementy metalowe np. ozdoby, uchwyty itp. Obecność metalu w kuchence powoduje niebezpieczne wyładowania. Możemy używać większości naczyń wykonanych z ceramiki, szkła, drewna, papieru czy tworzyw sztucznych. Coraz częściej producenci umieszczają odpowiednią informację na opakowaniu naczyń, jeśli jednak mamy wątpliwość, możemy wykonać szybki test: do mikrofalówki włóżmy

szklankę z wodą oraz testowany pojemnik. Następnie włączmy ją na 40 sekund. Jeśli testowany pojemnik jest ciepły, nie używajmy go. Do mikrofalówki najlepiej jest stosować naczynia przeźroczyste i okrągłe, ponieważ w kwadratowych, w narożach potrawy mogą się mimo wszystko przypalić. Do mikrofalówki nie należy stosować szkła nie żaroodpornego np. metalowych tac, koszy ani innych metalowych naczyń, folii czy worków aluminiowych.

Dobrym nawykiem jest korzystanie z przykryć, które ogranicza parowanie. Możemy do tego celu użyć specjalnych nakryć przygotowanych do mikrofalówek lub ceramicznego talerza. Pamiętajmy jednak, by nigdy nie zamykać naczyń szczelnie, ze szczególnym uwzględnieniem butelek i słoików, gdyż może to spowodować wybuch. Jeśli zauważymy, że w mikrofali „coś strzela”, również trzeba natychmiast wyłączyć kuchenkę i wymienić pojemnik.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/2 lata temu
fajne ;0
/2 lata temu
tak:-)
/2 lata temu
wedlug mnie ten tekst jest bardzo dobry tylko troche jest literowek np prezycyjnie cz lodowka zamiaast mikrofala